Nieuws/Binnenland
158507990
Binnenland

Kaag twijfelt over politieke toekomst na emotionele oproep dochters

DEN HAAG - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag twijfelt over haar politieke toekomst in Nederland. Vooral de bedreigingen die ze krijgt, vallen haar zwaar. Twee van haar kinderen vrezen dat hun moeder binnenkort wordt gedood.

Dat vertelt de minister in het tv-programma College Tour dat zondag wordt uitgezonden. Kaag verontschuldigt zich als ze moet huilen na het zien van een filmpje waarin haar twee volwassen dochters de vrees uiten dat hun moeder het slachtoffer zal worden van een politieke moord. „Ik maak mij zorgen dat mijn moeder eindigt zoals Els Borst”, zegt Kaags oudste dochter Janna (27) in een filmpje dat de makers van het tv-programma College Tour hebben opgenomen voordat ze Kaag interviewden.

Kaag zegt nog geen besluit te hebben genomen of ze meedoet aan de volgende verkiezingen: „Mijn dochters zeggen: ’Het is mooi geweest, mam’. Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters”, zo laat ze weten.

Verschillende politici hebben gereageerd op het bericht van minister Kaag. Zo laat minister Wopke Hoekstra weten „geraakt te zijn.” Ook minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) spreekt zich uit tegen de bedreigingen. „Iedereen moet haar of zijn werk veilig kunnen doen”, zegt ze op Twitter.

’Laat dit niet winnen’

„Wie wil er straks de politiek nog in”, vraagt Wieke Paulusma (D66) zich af. „Laat dit niet winnen. Want dan verliezen we met elkaar.”

Mohammed Mohandis (PvdA) zegt dat het hem „zo boos” maakt als hij berichten leest hoe Kaag of andere collega’s worden bejegend. „Het haten, schelden en overal hersenloos op reageren door vaak anonieme lafaards is zo normaal op socials.”

Oud-minister Borst werd in 2014 in haar woning vermoord door een psychiatrische patiënt die het oneens was met het euthanasiestandpunt van de D66-bewindsvrouw. „Het hoeft maar één keer mis te gaan”, zegt Kaags dochter Janna over haar moeder.