Nieuws/Binnenland
15856
Binnenland

Huwelijk demente vrouw (70) met man (55) nietig verklaard

Breda - Het huwelijk van de dementerende Christina Soeters van 70 uit Roosendaal en de 55-jarige André S. is dinsdag door de rechter in Breda nietig verklaard. De dochters van de vrouw hadden hier op aangedrongen. Toen hun moeder vorig jaar in het huwelijk trad, zou ze al aan het dementeren zijn geweest.

Het is voor eerst in Nederland dat een huwelijk op verzoek van kinderen nietig wordt verklaard op grond van dementie.

’Niet te goeder trouw’

Onderzoek van een onafhankelijke deskundige toonde aan dat de vrouw door haar ziekte niet in staat was om de gevolgen van een huwelijk te begrijpen toen ze trouwde. Ook was het zeer twijfelachtig dat zij op dat moment in staat was haar wil te bepalen.

Volgens de rechtbank was de man ook niet te goeder trouw tijdens de huwelijksvoltrekking.

Dochters onterfd

In 2011 leerden de twee elkaar kennen, meldt BN DeStem. De man was als metselaar werkzaam in Roosendaal en plaatste voor de grap een bord met de tekst ’Metselaar zoekt vrouw’ en zijn telefoonnummer. Christina belde hem en zo geschiedde. Al snel gingen ze samenwonen. In 2015 werd vastgesteld dat de vrouw dement was. In de maanden daarna werd het contact met haar dochters volledig verbroken.

De dochters werden onterfd. In november bleken de man en de vrouw opeens getrouwd te zijn. Pas na voltrekking van dit huwelijk heeft de man zich actief ingezet voor hulpverlening aan de vrouw, aldus de rechter.

’Trieste zaak’

Dochter Margita Soeters laat aan BN DeStem weten het vonnis ’een stap in de goede richting’ te vinden. „Het is een goede uitkomst, maar het blijft een trieste zaak. Mijn moeder zit in een verpleeghuis. Ze heeft heel veel afgezien met deze mijnheer.”

Het is nog niet duidelijk wat de volgende stap is die de familie Soeters gaat nemen. „Ik ga dit eerst eens laten bezinken. Die man woont nog in haar huis. Hij moet er zo gauw mogelijk uit. Wat er verder gaat gebeuren weet ik nog niet. Dat ga ik overleggen met mijn advocaat.”