Nieuws/Binnenland
1586119769
Binnenland

Jongen (17) veroordeeld tot jaar jeugddetentie voor steekpartij school Deurne

DEN BOSCH - Voor het neersteken van een medeleerling op een school in Deurne (Noord-Brabant) is een 17-jarige jongen vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een uitgebreid behandelplan opgelegd.

De verdachte kreeg in februari ruzie bij een school voor voortgezet speciaal onderwijs, De Korenaer. De dag erop nam hij een mes mee naar school. Toen hij de jongen zag, rende de verdachte op hem af en stak hem met het mes in zijn zij. Het slachtoffer liep daarbij een steekwond op van zo’n 7 centimeter diep. Het mes ketste af op een rib, waardoor zijn lever en long niet werden geraakt.

Volgens de rechtbank stak de verdachte zonder noemenswaardige aanleiding en is hij niet alleen verantwoordelijk voor het lichamelijke letsel, maar ook voor het psychische leed bij het slachtoffer.

Gezien zijn gedragsstoornis en zwakbegaafdheid beschouwt de rechtbank de 17-jarige als verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat het gevaar op herhaling groot is, koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel van vier maanden, zoals een meldplicht bij de jeugdreclassering en een behandeling. Ook moet hij op vastgestelde tijden in de ouderlijke woning verblijven. Hij krijgt een elektronische enkelband om dit te kunnen controleren.

Tot slot moet de verdachte een eerder door de kinderrechter voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 30 uur uitvoeren en moet hij het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding betalen van ruim 1700 euro.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop