Nieuws/Buitenland
1586179
Buitenland

Madrid vecht benoeming Puigdemont aan bij hof

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

MADRID - De Spaanse regering wil bij het Constitutioneel Hof in Madrid de kandidatuur van Carles Puigdemont als leider van de regio Catalonië aanvechten. Dat heeft vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría donderdag gezegd, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Sáenz de Santamaria zei dat de centrumrechtse regering van premier Mariano Rajoy de staatsraad heeft gevraagd zich te buigen over de zaak tegen Puigdemont. Als de staatsraad zich achter Rajoy schaart, zal die direct naar het hof stappen.

Volgens Madrid kan Puigdemont niet opnieuw leider van een Catalaanse regering worden, onder meer omdat er een arrestatiebevel in Spanje tegen hem loopt. Puigdemont is voortvluchtig en wordt voor een reeks strafbare feiten gezocht, omdat hij in oktober met geld en andere middelen van de Catalaanse overheid een referendum over onafhankelijkheid liet houden. Volgens Madrid was die volksraadpleging illegaal.

Het parlement van Catalonië schoof Puigdemont naar voren als kandidaat voor het regionale leiderschap na de regionale verkiezingen van december. Separatistische partijen behaalden in die stembusgang de meerderheid in het regionale parlement.