Nieuws/Buitenland
1586294538
Buitenland

Iran klaagt meer dan duizend mensen in Teheran aan na protesten

TEHERAN - De autoriteiten van Iran hebben alleen al in de regio Teheran meer dan duizend mensen aangeklaagd, na de protesten van de afgelopen weken. De aanklachten zijn volgens justitie gelinkt aan de recente „rellen.” De protesten zijn landelijk en ook in andere regio’s zijn veel mensen opgepakt.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) zijn bij de protesten inmiddels meer dan 300 mensen omgekomen, onder wie 41 kinderen. Duizenden mensen zouden zijn opgepakt. IHR maakt zich zorgen om hun lot, omdat ze zware straffen kunnen krijgen. Zeker tientallen zouden zijn beschuldigd van „vijandschap tegen God” en „corruptie op aarde.” Volgens de mensenrechtenorganisatie kunnen mensen in Iran daarvoor de doodstraf krijgen. Dit jaar heeft Iran volgens IHR al 462 executies uitgevoerd.

De protesten begonnen ruim zeven weken geleden nadat de 22-jarige Mahsa Amini stierf in een politiebureau. In heel het land gingen mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. De politie treedt hard op tegen de demonstranten, die ook roepen om het aftreden van het autoritaire regime.