Nieuws/Buitenland
1586649889
Buitenland

Nieuwe Franse regering vrijdag gevormd

Elisabeth Borne

Elisabeth Borne

PARIJS - De samenstelling van de nieuwe Franse regering van president Emmanuel Macron wordt vrijdagmiddag naar buiten gebracht. Deze week is al bekendgemaakt dat de 61-jarige politica Elisabeth Borne premier wordt. Ze is de eerste vrouw op deze post sinds Edith Cresson begin jaren negentig korte tijd eerste minister was onder president François Mitterrand.

Elisabeth Borne

Elisabeth Borne

Borne was lange tijd een politica die nauwe banden had met de linkse Parti Socialiste, maar ze sloot zich in 2017 aan bij Macrons nieuwe beweging La République en marche, onlangs omgedoopt tot Renaissance. Ze heeft sindsdien ministersposten bekleed, inclusief de moeilijke portefeuille Transport. Franse media verwachtten dat Borne sneller haar regeringsploeg zou voorstellen, maar ze zei deze week dat ze de tijd neemt om een goede ploeg te vormen.

De president heeft grote invloed op de samenstelling en is in het Franse stelsel ook voorzitter van de ministerraad, maar de premier voert de regering aan. Macron is in mei herkozen als president. Hij versloeg in de tweede stemronde zijn rechts-populistische uitdager Marine Le Pen. In Frankrijk zijn de volgende parlementsverkiezingen op 12 en 19 juni.

Franse media: ’Frankrijk krijgt ook vrouw als buitenlandminister’

De Franse ambassadrice in Londen, Catherine Colonna, wordt de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken volgens de nieuwszender BFMTV. Eerder deze week werd bekend dat het land voor de tweede keer een vrouw als premier heeft, Elizabeth Borne. Zij komt samen met president Emmanuel Macron later vrijdag met een nieuwe regeringsploeg.

Colonna zou Jean-Yves Le Drian opvolgen. De ministers van Financiën, Bruno Le Maire, en Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, blijven volgens de eerste berichten op hun ministerspost in de nieuwe regering. Die vergadert maandag voor het eerst.