Nieuws/Binnenland
1587164547
Binnenland

Aantal positieve coronatests weer boven de 1000

BILTHOVEN - Het RIVM heeft zaterdag 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni waren er 1061 nieuwe besmettingen.

Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 nieuwe besmettingen meldde.

Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt. Vrijdag was het dagcijfer al gestegen naar 952 (na correctie). Het aantal gemiddelde besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 740, vorige week zaterdag was dit nog 651.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad werden 89 besmettingen vastgesteld. In Rotterdam testten 77 mensen positief. In Enschede waren dat er 52, evenals in Groningen. In Breda werden zaterdag 33 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Het RIVM meldde zaterdag één sterfgeval, in Enschede. Vrijdag waren dat er zeven, het hoogste aantal in een maand tijd. Het betekent niet dat die mensen in de 24 uur daarvoor waren overleden, want het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Ziekenhuizen behandelden zaterdag 230 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vrijdag waren dat er nog 248.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 128 coronapatiënten, 12 minder dan een dag eerder, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 6 naar 102. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.

Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de vierde keer in vijf dagen geen nieuwe opnames. Acht mensen werden opgenomen op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.