Nieuws/Binnenland
158725
Binnenland

Dagelijks Russische cyberaanvallen

Krijgsmacht móet uitbreiden

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp

door Redactie Parlement - Terwijl de formatie in volle gang is, houdt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp een hartstochtelijk pleidooi voor uitbreiding van de krijgsmacht. „De vraag die op de formatietafel ligt is: hoeveel is veiligheid ons waard?”

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp

Middendorp wijst vooral op de sterk toegenomen dreiging van Rusland. Die komt niet alleen van gewone wapens, maar ook van nepnieuws en cyberaanvallen. Dagelijks zijn er Russische cyberaanvallen op bedrijven en overheidsinstellingen, ook op Defensie, zegt de hoogste generaal van Nederland. Het Defensie Cyber Commando is druk doende dergelijke aanvallen te counteren en ontwikkelt ook eigen aanvalsmethodes, bijvoorbeeld door hoogtemeters van vijandelijke vliegtuigen onklaar te maken. „Maar dat staat nog in de kinderschoenen. Het is echt zaak dat we dat uitbouwen.”

Ook de conventionele dreiging is ’nooit weggeweest’, zegt Middendorp. Daarom is het ook zo belangrijk dat Nederland zijn steentje bijdraagt aan de NAVO. Momenteel zijn er 270 Nederlandse manschappen gestationeerd in Litouwen, ter geruststelling van de Oost-Europese bondgenoten, maar ook ter afschrikking. „Afschrikking is terug op de agenda. Het is een vorm van preventie, en goedkoper dan oorlog voeren, en helemaal dan er een verliezen.”

Toch is het nog niet genoeg. Nederland zit immers met zijn defensie-uitgaven ver onder het NAVO-gemiddelde, memoreerde Middendorp. „Daar hebben we echt nog een weg te gaan. De krijgsmacht moet geloofwaardig blijven. Zoals president Roosevelt zei: praat zacht, maar zorg dat je een grote stok bij je hebt.”