Nieuws/Buitenland
1589197938
Buitenland

Turkse luchtmacht valt Koerdische troepen aan in Syrië

Een Turkse F16, ter illustratie.

Een Turkse F16, ter illustratie.

DAMASCUS - De Turkse luchtmacht heeft zaterdagavond luchtaanvallen uitgevoerd op een gebied in het noorden van Syrië dat in handen is van Koerdische milities, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het zou gaan om de eerste Turkse bombardementen in ongeveer zeventien maanden.

Een Turkse F16, ter illustratie.

Een Turkse F16, ter illustratie.

„Een Turkse straaljager viel militaire posities aan van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF, die worden gedomineerd door Koerden) in het dorp Saida, nabij de stad Ain Issa”, aldus de mensenrechtenorganisatie. De aanvallen komen terwijl gevechten woeden aan de rand van deze strategische plaats. Turkse troepen zouden veel moeite hebben om op te rukken.

De Koerdische militie YPG, die onderdeel uitmaakt van de SDF, wordt door Ankara gezien als een verlengstuk van de verboden arbeiderspartij PKK en dus als terreurorganisatie. Maar YPG heeft ook een belangrijke gespeeld in de gewapende strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, met de steun van de internationale anti-jihadistische coalitie.

YPG-eenheden werden in 2019 uit een deel van Noord-Syrië verdreven, nadat Turkije in oktober dat jaar er een offensief was begonnen. Ain Issa en omgeving bleef echter in handen van Koerdische troepen.