Nieuws/Binnenland
1589425
Binnenland

Vragen over studies Nederlands recht, psychologie, farmacie, wiskunde

Stop Engelse gekte!

Amsterdam - Universiteiten moeten zich ernstig afvragen of Engelstalige colleges wel nodig en verantwoord zijn. De ’verengelsing’ trekt een hausse aan internationale studenten aan en Nederlandse studenten dreigen de dupe te worden.

„Internationalisering is mooi, maar als de oververtegenwoordiging van buitenlandse studenten een probleem wordt, moet de onderwijsinstelling zich afvragen of het wel handig is een bepaalde studie in het Engels aan te bieden”, stelt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Engelstalige colleges trekken een sterk groeiende stroom internationale studenten en vooral bij zogenoemde fixusstudies leidt dat tot verdrukking van Nederlandse studenten.

Landelijke Studenten Vakbond slaat alarm

Voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studenten Vakbond slaat alarm. „Behalve in Utrecht en Tilburg zijn alle psychologiestudies in het Engels. Wij maken ons zorgen over de toegankelijkheid voor de Nederlandse student. Terwijl we een tekort aan Nederlandse psychologen hebben.”

Engels als voertaal zou dan ook helemaal niet vanzelfsprekend moeten zijn, stelt Michel van Baal, woordvoerder van de TU Delft. „Bij elke studie moet je kunnen verantwoorden waarom het in het Engels moet worden aangeboden.” Toch prijken op de lijst met Engelstalige studies weinig voor de hand liggende vakken als tandheelkunde, farmacie, Nederlands recht en psychologie.

Lees meer: Student in de knel door groei aantal buitenlanders

Doe mee met de Stelling van de Dag: Behoud Nederlands als onderwijstaal