Nieuws/Binnenland
1589469
Binnenland

Thierry Baudet heeft een ander plannetje voor koning

In de Rover P5 coupé van Theo Hiddema maakte Thierry Baudet zijn opwachting bij Paleis Noordeinde.

In de Rover P5 coupé van Theo Hiddema maakte Thierry Baudet zijn opwachting bij Paleis Noordeinde.

Den Haag - Thierry Baudet arriveerde in stijl voor zijn kennismakingsgesprek met de koning. Hij werd er in een klassieke Rover P5 coupé heengereden en niemand minder dan Theo Hiddema was zijn chauffeur. Als het aan de voorman van Forum voor Democratie ligt, blijft het ook voor Willem-Alexander zelf bij dit soort ceremonieel vertoon: de koning moet van Baudet uit Raad van State en de wekelijkse gesprekken met de premier wil de politicus schrappen.

In de Rover P5 coupé van Theo Hiddema maakte Thierry Baudet zijn opwachting bij Paleis Noordeinde.

In de Rover P5 coupé van Theo Hiddema maakte Thierry Baudet zijn opwachting bij Paleis Noordeinde.

Het officiële kennismakingsgesprek met de koning, daar wilde Baudet een feestje van maken. Dus werd de klassieke auto (1970) van Hiddema uit Maastricht gehaald. De ’tuingroene’ bolide past volgens Baudet uitstekend bij koninklijke huizen.

Tot dusver het plaatje, er was ook inhoud. Normaal praten politici met geen woord over hun gesprek met de koning. Baudet zegt zich ook aan die mores te willen houden, maar hij licht tóch een tipje van de sluier op. De koning blijkt bijvoorbeeld te weten dat Forum voor Democratie het prima in de prognoses doet. „Ik had het idee dat de koning uitstekend op de hoogte was van de situatie waarin wij verkeren. En natuurlijk ook van de politieke perikelen.”

Vernieuwing

„Ik heb uiteraard een aantal dingen verteld over hoe wij tegen de politiek aankijken, wat we meemaken in het land, het enthousiasme, de vernieuwing. En ja, ik had de indruk dat de koning het goed volgt allemaal.”

Ook de peilingen, beaamt hij. Baudet is tevreden over het gesprek: „Inhoudelijk brengen we iets nieuws en onze stijl is ook anders dan andere partijen. Ik vond het leuk om daar een beetje over te vertellen.”

Het bezoek blijft voor een deel ook geheimzinnig. Baudet had twee cadeautjes bij zich. Een daarvan was duidelijk te zien: zijn eigen boek ’de aanval op de natiestaat’. „Het onderwerp de natiestaat is heel belangrijk voor de monarchie, dat zal hem aanspreken”, weet Baudet. Het andere cadeau, ingepakt in het oranje, blijft een mysterie. Het was ’een bijzonder cadeau voor de koningin’, lacht Baudet geheimzinnig. Een foto van zichzelf wellicht? Nee, het Kamerlid verklapt het echt niet.

Vóór het koningshuis

De politicus is overigens vóór het koningshuis. Dat hoort volgens hem bij Nederland en maakt deel uit van wie we zijn, net als geschiedkundige zaken die anderen nu willen verwijderen, zegt het Kamerlid wijzend op onder meer de buste van Maurits. Wel bepleit Baudet een andere, meer ceremoniële rol voor de koning. Daar moet de nadruk op komen te liggen. „Dus de twee politieke aspecten van de rol van de koning, het voorzitterschap van de Raad van State en het wekelijks gesprek met de minister-president, zijn wat ons betreft niet meer van deze tijd. Het historische, het culturele, dat vinden wij belangrijk.”