Nieuws/Binnenland
1589497
Binnenland

Software leest gedachten en geeft reisadvies op maat

Droomvakantie begint al voor het vertrek

Het is al mogelijk met een virtual realitybril de vakantielocatie vooraf te verkennen.

Het is al mogelijk met een virtual realitybril de vakantielocatie vooraf te verkennen.

Baarn - Vakanties worden in de toekomst steeds extremer. Jonge toeristen gaan vaker ’voor de kick’, maar ook meer gezinnen en ouderen willen een bijzondere belevenis. Daarbij worden maatwerk en snelle prijs- en productvergelijkingen doorslaggevend. Robots zorgen voor goedkope reizen.

Het is al mogelijk met een virtual realitybril de vakantielocatie vooraf te verkennen.

Het is al mogelijk met een virtual realitybril de vakantielocatie vooraf te verkennen.

Dat blijkt uit een voortgangsrapport van de expertgroep Travel Tomorrow, die in opdracht van brancheorganisatie ANVR bezig is om de reistoekomst in kaart te brengen. „Kunstmatige intelligentie gaat de dienst uitmaken in het toerisme. Nodig om sneller, efficiënter, veiliger en voordeliger te reizen”, zegt woordvoerder Jorg Esser van de werkgroep.

Dat gaan toeristen volgens hem overal merken. „Op luchthavens, bij het online zoeken en boeken van reizen en op de vakantiebestemmingen. Behoeften van reizigers kunnen instant bevredigd worden met de nieuwste technologieën. Het delen van ervaringen via sociale media zal een grote vlucht nemen. Professionals en lokale bewoners kunnen dan adviseren.”

Robotiseren

Hotels ’robotiseren’ volgens het onderzoek ook in rap tempo. Zo heeft het Kunuku Aqua Resort op Curaçao dit jaar een robobar geopend, waarbij gasten via een chip in hun polsbandje en een toetsenbord een robot activeren om drankjes te serveren. De kosten kunnen daardoor flink dalen. Ook roomservice en receptie lenen zich goed voor ’menselijke’ robots.

Nieuwe toeristenlanden zijn in opkomst. Zo opent Iran de grenzen voor buitenlanders, hoewel zij zich wel moeten houden aan normen en waarden die daar gelden. Dat betekent bijvoorbeeld geen alcohol, bedekte kleding voor vrouwen en geen openlijke homo-uitingen. Volgens insiders is echter ’stiekem’ alles mogelijk.

Specialist Apochi Travel haalt in maart een delegatie uit de Nederlandse reiswereld naar Iran. „Het land wil het aantal toeristen verviervoudigen en zoekt investeerders. Er gaan nu al wat culturele groepsreizen heen, maar het doel is bezoek van tienduizenden Nederlanders in 2020”, aldus een woordvoerder.

Reis-Macro’s

De consument wordt door alle technische mogelijkheden zijn eigen reisagent, voorspellen de deskundigen. ’Reis-Macro’s’ zien kansen om toeristen voor inkoopprijzen te bedienen. Op internet worden ticket- en beddenbanken, die waren bestemd voor de ’groothandel’, geschikt voor directe verkoop aan toeristen.

„Dat betekent doorgaans kortingen van 30 tot 50% in hotels en op vluchten. Een Nederlands alternatief voor bekende websites als Booking, Expedia, Trivago en Airbnb, die de macht naar zich toe hebben getrokken en fors verdienen aan de reiziger”, meent TRVL-oprichter Jochem Wijnands.

Volgens een GfK-steekproef van Travel Tomorrow onder Nederlanders wil 45% dat alle extra’s in de reisprijzen duidelijk worden vermeld, een derde haat rijen voor inchecken en security en 30% wil maar één keer zijn gegevens invullen bij de verschillende onderdelen van de reis. „Typisch mogelijkheden voor blockchain. Daar werken we aan”, aldus Esser.

Betere keuze

’Virtual reality’ technieken, die de werkelijkheid in brillen en op voorwerpen nabootsen, worden verder verfijnd. Om in de vakantiestemming te komen, een betere reiskeuze te maken, informatie te vergaren of diensten te bestellen.

De ultieme vorm daarvan is volgens wetenschappers software om gedachten en emoties te kunnen ’lezen’ en herkennen en om te zetten in gerichte reisadviezen. „In labs wordt dat al volop uitgetest. Binnenkort komen dit soort brainwaves massaal beschikbaar. Dan heb je dus je perfecte droomvakantie”, vertellen diverse bronnen aan De Telegraaf.