Nieuws/Binnenland

Leeuwen brullen weer op dak Amstel

Ronald Bakker

AMSTERDAM - Aanstaande maandag worden ze officieel onthuld, maar donderdag werden de eerste vier van in totaal acht leeuwen terug op het Amstel Hotel geplaatst.

Ronald Bakker

Alsof een trofee werd teruggeplaatst, zo reageerden de aanwezigen toen de leeuwen bij het luxueuze hotel aan de Amstel arriveerden en met hoogwerkers werden teruggezet. De leeuwen wegen zo’n 200 kilo per stuk en zijn 1,60 meter hoog.

Ronald Bakker

Ooit stonden er acht springende leeuwen op de hoeken van het dak van het Amstel. In de Tweede Wereldoorlog verdwenen de leeuwen van het hotel. Dat is in elk geval wat iedereen denkt, want het precieze moment van verdwijning is onduidelijk. Aan de hand van oude foto’s uit de jaren dertig van de vorige eeuw vielen de leeuwen op. Maar op foto’s na de oorlog waren ze plotseling onvindbaar. Niemand weet waarom ze verdwenen, door wie ze zijn weggehaald en waar ze gebleven zijn.

RONALD BAKKER

Terug op dak

Nu staan ze terug op het dak van het historische pand. Dat wil zeggen: er zijn replica’s gemaakt aan de hand van de foto’s. Waar de originele beelden zijn, weet nog steeds niemand.

Ronald Bakker

De plaatsing van de leeuwen is het sluitstuk van de renovatie van het Amstel, die twaalf maanden heeft geduurd. Alle gevels en het dak zijn onder handen genomen. Het pand ziet er weer als nieuw uit. Alle ornamenten zijn in oude luister hersteld. Met de renovatie, die miljoenen euro’s heeft gekost, viert het prestigieuze hotel zijn 150-jarig bestaan.

Maandag nog vier leeuwen

Maandag volgen de andere vier leeuwen. Dan zal het uit 1867 stammende hotel ook een feestje houden.

Bekijk meer van