Nieuws/Buitenland
159028
Buitenland

Nicht Marine Le Pen zegt politiek vaarwel

Marion-Maréchal Le Pen

Marion-Maréchal Le Pen

PARIJS - Marion Maréchal-Le Pen, nicht van Marine Le Pen, stapt uit de politiek. Dat blijkt uit een brief die het parlementslid voor het Front National dinsdag heeft gestuurd naar de krant Le Dauphiné Liberé.

Marion-Maréchal Le Pen

Marion-Maréchal Le Pen

Volgens de krant bestaat de brief uit twee kantjes. Le Dauphiné Liberé zal die brief woensdag integraal publiceren. Marion Maréchal-Le Pen schrijft dat ze de politiek om persoonlijke redenen en politieke redenen vaarwel zegt. Ze had al eerder laten weten dat ze niet haar hele leven aan de politiek wilde wijden. Ook vindt ze dat ze de afgelopen jaren te weinig tijd heeft gehad voor haar dochtertje. Ze noemt haar afscheid van de politiek niet definitief.

De politica van het Front National werd in juni 2012 op 22-jarige leeftijd in de Nationale Vergadering gekozen als jongste Franse parlementariër ooit. Ze is een kleindochter van Jean-Marie Le Pen. Marine is haar tante.

’Onaangename verrassing’

Het besluit van zijn kleindochter heeft Jean-Marie Le Pen onaangenaam verrast. „Als ze geen zeer serieuze redenen voor dit besluit heeft, beschouw ik het als desertie”, zei de voormalige voorman van het Front National tegen de krant Le Figaro.

Marine Le Pen verloor zondag in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen van de sociaalliberale politicus Emmanuel Macron. In juni kiezen de Fransen een nieuw parlement.