Nieuws/Binnenland
1590554
Binnenland

Rutte: nieuwe inlichtingenwet is nodig

Mark Rutte

Mark Rutte

DEN HAAG - Om inlichtingendiensten meer mogelijkheid te geven hackers op te sporen achter cyberaanvallen, is uitbreiding van de bevoegdheden nodig. Premier Mark Rutte brak daarmee tijdens zijn persconferentie een lans voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv).

Mark Rutte

Mark Rutte

Rutte sprak naar aanleiding van berichtgeving door Nieuwsuur en de Volkskrant dat Nederlandse inlichtingendiensten cruciale informatie bij een Russische hackgroep hebben onderschept. Over de operatie zelf wilde hij niets zeggen.

In algemene zin wilde hij wel kwijt dat de nieuwe wet de diensten de mogelijkheid geeft om patronen te herkennen en niet alleen individuele aanvallen. Dat is volgens hem belangrijk voor de opsporing. „En daarvoor heb je de nieuwe Wiv nodig”, aldus Rutte.

’Trots op AIVD en MIVD’

Hij zegt „trots” te zijn op de AIVD en MIVD. Rutte wijst erop dat diensten van andere landen al ruimere bevoegdheden hebben. Over de nieuwe wet wordt in maart een raadgevend referendum gehouden.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wilde eerder op de dag geen verband leggen tussen het nieuws over de Nederlandse veiligheidsdiensten en het referendum dat op 21 maart wordt gehouden over de ’sleepwet’. Die moet veiligheidsdiensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel geven. Tegenstanders vrezen voor een aantasting van de privacy.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.