Nieuws/Buitenland
1591109202
Buitenland

Facebook verwijdert berichten Trump-campagne om ’nazisymbool’

WASHINGTON - Facebook heeft berichten van het campagneteam van president Donald Trump verwijderd vanwege het gebruik van een omstreden symbool. Het ging volgens de krant Washington Post om een omgekeerde rode driehoek, die vergelijkbaar is met het symbool dat communisten en andere gevangenen moesten dragen in de concentratiekampen van nazi-Duitsland.

De omgekeerde rode driehoek verscheen onder meer in gesponsorde berichten van de campagnepagina Team Trump op Facebook. Die waarschuwde gebruikers voor „gevaarlijke extreemlinkse” groepen en vroeg lezers een petitie te ondertekenen tegen Antifa, een groep antifascistische activisten. Die zijn door Trump in verband gebracht met recente rellen, al is er geen bewijs dat ze een rol van betekenis speelden.

Facebook laat de krant weten dat de berichten zijn verwijderd omdat ze strijdig waren met het beleid van het bedrijf. Het is volgens een woordvoerder niet toegestaan om symbolen van verboden haatgroepen te gebruiken zonder enige uitleg.

Het bericht in kwestie.

Het bericht in kwestie.

De Trump-campagne reageert verbaasd op het besluit. „De omgekeerde rode driehoek is een symbool dat wordt gebruikt door Antifa, dus het is meegenomen in een advertentie over Antifa”, aldus een woordvoerder „We willen ook even opmerken dat Facebook een emoji heeft van een omgekeerde rode driehoek die er precies hetzelfde uitziet. Dus het is raar dat ze alleen deze advertentie aanpakken.”

De Amerikaanse president Trump heeft een gespannen relatie met sommige socialmediabedrijven. Zo reageerde hij onlangs woest toen Twitter, waar hij 82 miljoen volgers heeft, een factcheck plaatste bij een van zijn tweets.