Nieuws/Buitenland
1592481200
Buitenland

Nieuw paaseilandbeeld ontdekt in een opgedroogde lagune

Het nieuw ontdekte beeld.

Het nieuw ontdekte beeld.

HANGA ROA - Op Paaseiland is een nieuwe moai ontdekt. Het 1 meter 60 hoge stenen beeld met "karakteristieke trekken" werd gevonden in een opgedroogde lagune in de krater van een vulkaan. Dat meldt een inheemse organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van het nationale park van het eiland. De metershoge sculpturen staan onder meer bekend om hun grote hoofden.

Het nieuw ontdekte beeld.

Het nieuw ontdekte beeld.

"Dit is een bijzondere vondst, want het gaat om de eerste keer dat een moai in de lagune van de Rano Raraku-krater is ontdekt", zei een vertegenwoordiger van de Ma'u Henua-gemeenschap op het eiland. Een team met onderzoekers van drie Chileense universiteiten dat in februari onderzoek deed naar de krater, ontdekte het beeld. Voorheen lag het waterpeil van de lagune hoger, waardoor het beeld tot op heden verborgen was gebleven.

In oktober liepen honderden moais schade op door een natuurbrand op Paaseiland, waar zich in totaal ongeveer duizend van deze eeuwenoude beelden bevinden. Sommige beelden werden door de brand "compleet verschroeid".

Lees hieronder verder

De lagune waar het beeld werd ontdekt.

De lagune waar het beeld werd ontdekt.

Paaseiland ligt op meer dan 3000 kilometer van de kust van Chili. Ondanks de afgelegen locatie is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking. Voor de coronapandemie brachten jaarlijks zo'n 160.000 mensen per vliegtuig een bezoek aan het eiland. Toeristen zijn er sinds augustus weer welkom. Daarvoor gold een toerismestop die verspreiding van het coronavirus moest tegengaan.