Nieuws/Binnenland
1593345244
Binnenland

GGD: eind december kunnen we 80.000 mensen per dag testen

Amsterdam - Er komen megagrote corona-testlocaties langs de snelwegen. Deze XL-locaties van de GGD kunnen 2500 tot 5000 mensen per dag testen. Uiteindelijk komt de capaciteit dan uit op de mogelijkheid van zeker 80.000 testen per dag.

Dat schrijft de GGD in een brief aan minister de Jonge (Volksgezondheid). ,,Op dit moment zijn we met partijen in gesprek over de locaties. Die zullen vooral worden neergezet in gebieden waar veel uitbraak is en waar men gemakkelijk kan komen. Er komt meer maatwerk; in gebieden waar weinig testcapaciteit nodig is, kunnen we dan afschalen. Daarnaast komen er mobiele testunits op de plekken waar kwetsbare groepen zijn,” zegt een woordvoerder.

De GGD beschikt nu over 80 testlocaties in het land en voert momenteel dik 40.000 keer per dag een test uit. De XL-locaties worden naar verwachting in november geopend.

Ook de GGD heeft een signaalwaarde bekend gemaakt waarbij de instantie vindt dat er gedragsbeperkende maatregelen moeten worden genomen. Zodra het aantal positief besmette coronapatiënten boven de 1200 per dag komt, moet een rode vlag worden uitgezet, schrijft André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland in een brief bij de ‘Roadmap testen en traceren’.

’Kortdurende overbelasting te overzien’

Op dit moment zit ons land met tussen de 6000 en 7000 besmettingen ver boven die 1200. Daarom lukt het Bron- en Contact Onderzoek (BCO) niet volledig, vooral het vinden van de bron niet. Rouvoet: ,,We accepteren nu dat er gedurende een korte periode geen volledig zicht op de verspreiding van het virus is. Dit in relatie tot de scope van de Infectie Ziekten Bestrijdingsartsen van maximaal 2.000 BCO’s per dag.” Kennelijk gaat Rouvoet ervan uit de huidige uitbraak niet lang zal duren: ,,Deze kortdurende overbelasting is echter te overzien en te managen.”

De signaalwaarde van 1200 is bedoeld voor als de piek weer naar beneden gaat. Een woordvoerder: ,,Op enig moment gaat de curve weer naar beneden en dan zullen er weer oplevingen zijn. Die 1200 moet het startsein zijn voor het direct nemen van gedragsbeperkende maatregelen; lokaal, regionaal of landelijk.”