Nieuws/Binnenland
1593852532
Binnenland

FvD’ers willen zich niet aan regels houden en dragen geen mondkapje, Kamer ontstemd

Thierry Baudet en Wybren van Haga.

Thierry Baudet en Wybren van Haga.

Den Haag - Forum voor Democratie heeft ergernis gewekt van overige partijen in de Tweede Kamer wegens het niet naleven van de coronaregels. De partij van Baudet heeft bij de Kamervoorzitter geëist om zonder mondkapjes door het gebouw te mogen lopen, een praktijk die inmiddels wordt gedoogd.

Thierry Baudet en Wybren van Haga.

Thierry Baudet en Wybren van Haga.

Kamerlid Jan Paternotte van D66 vroeg FvD’er Wybren van Haga of hij en zijn partijgenoten wel thuisblijven als ze klachten hebben. Partijleider Baudet, enige tijd afwezig, had immers eerder op de dag beaamd corona ’of een andere griep’ te hebben gehad. Ook andere medewerkers waren ziek geworden na een wijnproeverij op de fractievleugel.

Van Haga bestreed dat FvD’ers anderen in gevaar brengen. „Wij hebben de policy: als je ziek bent, blijf je thuis.” Omdat Baudet persoonlijk werd aangesproken, mocht hij zich verdedigen in de Kamer, ondanks dat hij niet deelnam aan het debat over het coronabeleid. „Ik ben op geen enkel moment hier aanwezig geweest terwijl ik een hoestje had of snotterig was.”

Schouderklopjes

Paternotte wees erop dat Kamerleden en medewerkers van FvD zich in het Kamergebouw niet aan de regels houden. Ze lopen zonder mondkapjes rond en houden ook geen afstand. De VVD en de PvdD sloten zich bij de woorden van Paternotte aan. Na diens betoog gaf Baudet Paternotte een schouderklopje. Hiermee overschreed de Forum-voorman volgens de democraat een grens. „Dat de geïnfecteerde mij aantikt is één ding. Wat ik echt onacceptabel vind is dat Baudet tegen medewerkers van het kamergebouw aan gaat staan of zonder mondkapje bij ze in de lift springt.”

Een dergelijke aanraking was Baudet eerder op een klacht komen te staan van een bode. Tijdens het debat over de mislukte verkenningsfase van de formatie raakte hij de bode aan die het spreekgestoelte kwam ontsmetten. „We hebben die bode een bos bloemen gestuurd”, zegt Baudet daarover.

Om het schouderklopje aan Patenotte bood Van Haga woensdagavond zijn excuses aan in de Kamer. „Niets menselijks is ons vreemd. Het gebaar was vriendelijk bedoeld.” Hij verklaarde: „Mondkapjes doen we niet, maar verder houden we ons hier aan de regels.”

’Kiplekker’

Eerder deze woensdag legde Kamervoorzitter Vera Bergkamp het debat over de formatie stil om Baudet op dit punt tot de orde te roepen. Sommige Kamerleden hadden bij haar hun zorgen uitgesproken over de mogelijke besmettelijkheid van Baudet. Ze vroeg de FvD-leider zich in de Kamer nader te verklaren. „Naar mijn weten heb ik geen corona en ik voel me kiplekker”, zei Baudet daarop.

Baudet zegt geen klachten te hebben gehoord dat de wijnproeverij uit de hand zou zijn gelopen. „Ik was op tijd naar huis en bij mijn weten was de rest dat ook. Maar ik zal eens vragen. Het was trouwens geen wijnproeverij, maar een fractievergadering met drie soorten wijn en wat bruschetta.”

Uitzondering

Het enige conflict met Kamerpersoneel dat Baudet naar eigen zeggen kan bedenken, gaat over het dragen van mondkapjes. „Wij zijn daar wel eens wat fanatiek op gewezen. We hebben bij de Kamervoorzitter aangegeven dat wij, onze medewerkers en onze gasten geen mondkapjes willen dragen. Daar moet nog een gesprek over komen. Ik merk in de tussentijd wel een gedragsverandering, want we worden er niet meer op aangesproken.”

Kamervoorzitter Bergkamp zegt nog geen formeel verzoek te hebben binnengekregen. „Als dat er is, ga ik dat bespreken in het presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer).”