Nieuws/Binnenland
1594637
Binnenland

Wildwest in jongerencentrum: schieten met kalasjnikovs

Gianni L. overleefde eerder al een schietpartij

AMSTERDAM - De 17-jarige Mohammed die gisteren in het buurthuisje op de Grote Wittenburgerstraat vermoord is, is geen bekende van de politie. Dat bevestigt de politie. Wel spreekt de politie van een gerichte actie.

Volgens de eenheid Amsterdam werkte Mohammed als stagiaire in het buurthuis. „Zijn rol bij dit misdrijf is voor het onderzoeksteam nog geheel onduidelijk”, aldus de politie. Datzelfde geldt voor de 20-jarige stagiaire Maryam, die gewond raakte aan haar benen. Zij was op dat moment werkzaam achter de bar en is bij de schietpartij geraakt. „Alles lijkt erop dat deze vrouw abusievelijk is geraakt.”

De politie bevestigt dat Gianni L. (19) eerder gewond raakte bij de schietpartij op 23 november, even verderop. „Deze man is wel bij de politie en justitie bekend.” L. is vannacht geopereerd en is buiten levensgevaar.

Het onderzoeksteam, bestaande uit tientallen specialisten, spreekt van „een wonder” dat er geen andere kinderen of aanwezigen zijn getroffen bij de schietpartij. In het buurthuis zijn op meerdere plaatsen kogelinslagen aangetroffen. „Het is daarom dat er kan worden gesproken over een wonder dat er niet nog meer onschuldige kinderen of aanwezigen zijn geraakt.”

Ze riepen naam

Volgens de recherche zijn er sterke aanwijzingen dat de schutters gericht op zoek waren naar een specifiek persoon of personen, omdat blijkt dat de daders een naam of namen hebben geroepen naar wie ze op zoek waren - maar niet de naam van Mohammed. De politie wil evenwel niet spreken van een mogelijke vergismoord.

De politie doet groot buurtonderzoek en vraagt aan omwonenden camerabeelden veilig te stellen en deze met de politie te delen. Ook automobilisten die de beschikking hebben over een dashcam die vrijdagavond tussen 19.00 uur en 19.45 uur in de buurt van de Oostelijke eilanden hebben gereden worden opgeroepen de beelden te delen. Datzelfde geldt voor mensen die met een dashcam in de omgeving van de Dantestraat (tussen 19.30 en 22.30) iets hebben vastgelegd.

Vluchtauto

Van de daders is niet veel bekend. „Het vermoeden is dat ze zijn gevlucht met een zwarte BMW 1 serie.” Rond 22.30 uur is er op de Dantestraat in Zuidoost een in brand gestoken zwarte BMW 1 aangetroffen. Het vermoeden is dat dit de vluchtauto betreft. De eerder op vrijdagavond aangetroffen witte VW Polo in de Burgemeester Fockstraat blijkt na onderzoek niets met de schietpartij te maken te hebben.

De zwarte BMW 1 is voor sporenonderzoek overgebracht en veiliggesteld. „De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het voertuig is uitgebrand en er is goede hoop dat er in of aan het voertuig sporen worden aangetroffen.”