Nieuws/Buitenland
1597665491
Buitenland

Voor het eerst passagiers vervoerd met hyperloop van Virgin

LAS VEGAS - De hyperloop van het bedrijf Virgin heeft voor de eerste keer passagiers vervoerd. Twee medewerkers legden in 15 seconden zo’n 500 meter af op een testlocatie in de woestijn van het Amerikaanse Nevada.

Virgin noemt de test een historisch moment en voorspelt dat de hyperloop, een supersnelle trein in een vacuümbuis, een maximumsnelheid krijgt van meer dan 1000 kilometer per uur. De reistijd tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco zou daardoor teruggebracht kunnen worden tot ongeveer 45 minuten.

De eerste twee menselijke passagiers reisden nog niet met die topsnelheid. Hun capsule ging op de testbaan volgens de BBC niet harder dan 172 kilometer per uur. Een van de passagiers, Virgin-medewerker Sara Luchian, zei dat de reis goed verliep en „niets weg had van een achtbaan.” Ze noemde de testrit „opwindend” en vertelde dat zij en haar medepassagier zich naderhand niet ziek voelden.

Luchian en haar medepassagiers reisden in een capsule voor twee personen, maar volgens Virgin komen er ook treinen met plek voor 28 passagiers. Ook werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van capsules voor goederenvervoer. Naast Virgin werken ook andere bedrijven, onder meer uit Nederland, aan de ontwikkeling van een hyperloop.