Nieuws/Buitenland
1600145152
Buitenland

De Malediven krijgen een drijvende stad met ruimte voor 20.000 inwoners

Illustratief, een resort op Malediven

Illustratief, een resort op Malediven

De Malediven maken zich klaar voor een stijgende zeespiegel met de bouw van een drijvende stad met ruimte voor 20.000 inwoners.

Illustratief, een resort op Malediven

Illustratief, een resort op Malediven

Hiermee volgt het land Zuid-Korea, dat in april de bouw van de eerste drijvende stad aankondigde. Nummer twee komt buiten de hoofdstad van de Malediven terecht.

De stad is ontworpen in een vorm die lijkt op hersenkoraal en bestaat uit 5000 losse, drijvende units. Hierin komen scholen, winkels, restaurants en huizen terecht, met kanalen daartussen. En de stad moet bestand zijn tegen orkanen. In totaal moet de stad straks zo’n 20.000 inwoners gaan herbergen.

De eerste bewoners kunnen begin 2024 in hun drijvende huis terecht. De stad moet in 2027 klaar zijn.

Nederlandse ontwerper

De Nederlandse eigenaar van het architectenbureau dat de stad ontwierp, Koen Olthuis, zegt tegen de New York Post: ,,Drijvende ontwikkelingen brengen ontwikkelingen over onroerend goed voorbij de waterkant, wat onze steden zal veranderen, vergelijkbaar met de introductie van hoogbouw een eeuw geleden.”

Sommigen van de huizen zijn straks in regenboogkleuren geschilderd om de lokale bevolking te trekken. De huizen hebben balkons met zicht op de zee. Prijzen variëren tussen de 142 duizend euro voor een studio en 237 duizend voor een familiehuis, aldus Olthuis.