Nieuws/Binnenland
1600679
Binnenland

Tweede Kamer verbijsterd over digitale aanvallen op banken

Den Haag - De Tweede Kamer wil snel opheldering van het kabinet over de digitale aanvallen op banken. „Het betalingsverkeer is de smeerolie van onze economie. Daar zou je je geen zorgen over moeten maken”, reageert VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Ook SP-Kamerlid Mahir Alkaya vindt het ’heel raar’ dat zulke cruciale infrastructuur er door dit soort aanvallen uit kan liggen.

De Kamerleden willen dan ook snel weten van het kabinet of de Nederlandse economie wel voldoende beschermd is. Het CDA spreekt van een ’serieus gevaar’ en vraagt een debat aan. „We lopen hiermee een groot veiligheidsrisico”, vreest CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Dit raakt zowel consumenten als kleine winkeliers.”

Ook de PvdA vindt dat er na dit weekend ’verscherpte waakzaamheid en alertheid’ nodig is, „zowel bij de banken, de Belastingdienst als De Nederlandsche Bank”, aldus Kamerlid Henk Nijboer.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vraagt zich vooral af of de eisen die aan leveranciers van banken gesteld worden wel streng genoeg zijn. „Er is wel een keurmerk voor de brandveiligheid van apparaten, maar waar blijft het keurmerk voor digitale veiligheid”, merkt hij op.