Nieuws/Binnenland
1602561703
Binnenland

Staphorster kerk grijpt in na ’ernstige ziektegevallen’: minder bezoekers welkom op zondag

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst.

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst.

STAPHORST - De Hersteld Hervormde kerk in het Overijsselse Staphorst laat vanaf komend weekend minder mensen toe in de Dorpskerk, een van de grootste gemeenten van Nederland. Dat heeft de kerk besloten vanwege ’ernstige ziektegevallen onder gemeenteleden’ en het aantal besmettingen dat in de gemeente Staphorst snel oploopt.

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst.

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst.

Het overwegend christelijke dorp telde dinsdag met vijftig positieve tests meer besmettingsgevallen dan in heel de nabijgelegen stad Zwolle. In verhouding telde Staphorst het grootste aantal positieve tests in Nederland. De kerkenraad wil daarom ’meer afstand creëren tussen kerkgangers’, bevestigt ouderling Jan Talen dinsdagavond tegen De Telegraaf, na berichtgeving van regionale media. „De banken zullen niet allemaal meer gebruikt worden. Tussen twee rijen mensen laten we steeds een bank vrij. Een deel van de gemeente zal een uitnodiging krijgen voor de dienst. Verder houden mensen als ze binnen zijn ook afstand en ze krijgen een plaats aangewezen.”

Over een specifiek maximumaantal kerkgangers wil hij zich niet uitspreken. De kerk - 2300 zitplaatsen groot - zat overigens de afgelopen tijd al niet helemaal vol. De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst telt in totaal zo’n vijfduizend leden. De coronasituatie wordt voorlopig van week tot week bekeken. Staphorst telt momenteel een vaccinatiegraad van 56 procent, landelijk ligt dat op 83 procent.

„Het aantal besmettingen in onze gemeente loopt op, een aantal gemeenteleden is ernstig ziek. We willen niet dat het vanuit de kerk verder verspreid wordt. Dan is dit de verantwoordelijkheid die we moeten nemen. We willen heel voorzichtig zijn”, zegt Talen verder in de Stentor.

Seizoenseffect

Het aantal nieuwe coronagevallen is landelijk gezien met bijna de helft gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd, tegen 12.016 in de week ervoor - een stijging van ruim 48 procent. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. „De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet”, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder vandaag. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, loopt ook verder op. Dat staat nu op 1,12.

Tips of reacties? v.lengkeek@telegraaf.nl