Nieuws/Binnenland
1602958192
Binnenland

Reuzenpandajong geboren in Ouwehands Dierenpark

Wu Wen verzorgt haar jong

Wu Wen verzorgt haar jong

Reuzenpanda Wu Wen is vrijdag in Ouwehands Dierenpark bevallen van een jong. Moeder en haar jong verblijven in het kraamhol en maken het goed.

Wu Wen verzorgt haar jong

Wu Wen verzorgt haar jong

Marcel Boekhoorn, de eigenaar van Ouwehands Dierenpark, vindt het fantastisch. „Ik ben ongelofelijk blij met de geboorte van dit pandajong. Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte. Ik feliciteer het team van pandaverzorgers. Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden.”

Weeën

Met de geboorte van het jong komt een eind aan een onzekere periode die volgde na de paring in januari. Wu Wen verbleef al enige tijd vaker en langer in haar kraamhol. Afgelopen dagen kwam ze er zelfs bijna niet meer uit. Via camerabeelden konden verzorgers haar volgen. Vrijdagochtend rond een uur of tien trok het gedrag van Wu Wen de aandacht. Ze werd onrustig, maakte geluiden en likte veelvuldig tussen haar poten. De verzorgers durfden het bijna niet uit te spreken, maar alles wees erop dat de weeën waren begonnen. Om half één klonk een eerste voorzichtige kreet, het jong was geboren. Moeder en jong maken het goed.

Het geslacht blijft voorlopig nog een verrassing. De dierverzorgers laten moeder Wu Wen en haar jong met rust. Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt kunnen we zien wat het geslacht is. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam.

Tijdelijk in Nederland

Het reuzenpandajong is eigendom van China, net zoals Xing Ya en Wu Wen. Het mag vier jaar in Nederland blijven. Daarna gaat het naar China om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma.