Nieuws/Binnenland
1603931
Binnenland

OM seponeert zaak tegen diabetespatiënt

Veroorzaker aanrijding A’dam CS vrijuit

AMSTERDAM - De automobilist die op 10 juni vorig jaar op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal Station diverse voetgangers aanreed, wordt niet vervolgd. Door de aanrijding raakten zeven voetgangers, voornamelijk toeristen, gewond.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zaak te seponeren, omdat er geen opzet in het spel was. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man, een diabetespatiënt, onwel was geraakt door een te lage bloedsuikerspiegel. Een andere oorzaak is hiermee uitgesloten, meldt het OM.

De politie heeft altijd volgehouden dat de aanrijding, waarbij 7 mensen gewond raakten, een ongeluk was. De man stond met zijn auto geparkeerd bij de tramhaltes, werd bekeurd en reageerde op dat moment al atypisch. Vervolgens reed hij het stationsplein op en raakte omstanders.

Aanslagen in Europa

Het incident deed veel stof opwaaien omdat vergelijkingen werden gemaakt met aanslagen in Europa, waarbij voertuigen op menigtes inreden. Uitgebreid onderzoek van de politie heeft echter aangetoond dat het een ongeval betrof. Volgens het OM kan de automobilist daarom geen verwijt worden gemaakt en is de zaak geseponeerd. De betrokkenen zijn hiervan op de hoogte gebracht.