Nieuws/Binnenland
1604171473
Binnenland

Politie lost schot en houdt jongens (13 en 15) met neppistolen aan

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van een 13-jarige jongen in Rotterdam Hoogvliet. De jongen had een nepvuurwapen bij zich. Kort daarop werd ook een andere jongen van 15 jaar met een speelgoedwapen aangehouden. Beide pistolen waren nauwelijks van echte te onderscheiden, aldus de politie.

De jongen van 13 is afkomstig uit Hoogvliet. Een getuige zag hem met een vuurwapen in zijn broekband en alarmeerde de politie. De jongen rende weg toen de agenten aankwamen. „Ze riepen tegen hem dat hij stil moest blijven staan, wat hij niet deed. Daarop voelde een van de agenten zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen”, aldus de politie. Hierna werd de jongen aangehouden.

Volgens de politie werd ondertussen duidelijk dat er nog een jongen was gezien met een wapen. Een 15-jarige jongen uit Spijkenisse werd samen met een groepje anderen staande gehouden. Hij is aangehouden en meegenomen naar het bureau omdat de politie bij hem een nepwapen vond. De ouders van beide jongens werden geïnformeerd en daarna zijn de jongens heengezonden.

De politie waarschuwt dat het niet slim is om rond te lopen met een nepwapen. „Agenten zullen omwille van hun veiligheid en die van omstanders geen enkel risico nemen en altijd optreden.” Als het speelgoedpistool voldoet aan de Europese richtlijnen mogen kinderen onder 14 jaar er wel mee buiten spelen. Als een speelgoedpistool qua vorm en afmetingen precies lijkt op een echt wapen is het sowieso verboden.