1604473
Binnenland

Morgen allemaal omhoog kijken!

Bijzondere blauwe supermaan in ons land goed te zien

Amsterdam - Goed nieuws voor liefhebbers van natuurspektakels: de kans is groot dat we woensdag de blauwe supermaan in volle glorie kunnen aanschouwen. Bij dit bijzondere verschijnsel is het volle maan en staat het hemellichaam in zijn baan het dichtst bij de aarde.

De term ’blauwe maan’ verwijst naar de tweede volle maan in een maand tijd. Het is overigens maar een naam, want hij heeft helaas gewoon zijn normale kleur. Maar toch is het bijzonder, want tegelijkertijd is er sprake van een supermaan. We spreken van een supermaan als de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat. De maan is dan 14 keer zo helder als normaal.

In Noord-Amerika, Azië, de Pacific, en Australië doet de natuur er nog een schepje bovenop en wordt de maan ook nog eens verduisterd door de schaduw van de aarde. De verduisterde maan krijgt een rode gloed en wordt dan ’bloedmaan’ genoemd. De Amerikanen spreken zelfs van ’super blue blood moon’.

Gezien de weersverwachting is de kans groot dat veel mensen in Nederland woensdag de blauwe supermaan kunnen aanschouwen, want in de loop van de middag trekt de bewolking en regen naar Duitsland. Het klaart in de avond en nacht soms breed op, vooral in het midden en zuiden van het land. We moeten wel een beetje geluk hebben: op sommige plekken gooien wolken roet in het eten. Van het eind van de middag tot even na middernacht kunnen de liefhebbers er zich aan vergapen.