Nieuws/Binnenland
1605934809
Binnenland

Vijf ’jihadisten’ krijgen Nederlandse nationaliteit terug

DEN HAAG - Vijf jihadistische uitreizigers hebben officieel het Nederlanderschap teruggekregen. Ze zijn ook geen ongewenst persoon meer. Het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.

Eerder oordeelde de Raad van State in april dat twee uitreizigers hun nationaliteit onterecht zijn kwijtgeraakt. Op verzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is de intrekking van het staatsburgerschap nu in vergelijkbare zaken preventief ingetrokken, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid in een toelichting weten.

Het gaat om terroristen die zich hadden aangesloten bij verboden groepen in Syrië en Irak. Een van de vijf jihadisten is Driss Daouayry, over wie wordt beweerd dat hij in 2015 in Syrië is gedood. De andere vier zijn volgens de Staatscourant Az Edinne Benaissa, Benyamine Fadlaoui, Mounir El Kharbachi en Ridvan Öz.

Verbod

Een week geleden liet de bestuursrechter in Den Haag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger nog in stand. Deze in 1994 in Amsterdam geboren man mag tien jaar lang niet in Nederland komen. Hij had naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) verwacht dat het leeuwendeel van de Nederlanders die zich in Syrië en Irak hebben aangesloten bij jihadistische strijdgroepen de Nederlandse nationaliteit behoudt. Slechts van een enkeling kan die worden afgenomen, aldus de bewindsman eind juni.