Nieuws/Binnenland
160731250
Binnenland

Vechtsporter Ernesto Hoost bij protest: blijven bewegen

Ernesto Hoost, oud-wereldkampioen K1, springt in de bres voor sportscholen.

Ernesto Hoost, oud-wereldkampioen K1, springt in de bres voor sportscholen.

DEN HAAG - Vechtsporter en oud-wereldkampioen K1 Ernesto Hoost heeft vrijdagmiddag tijdens een demonstratie gezegd de ernst van de maatregelen rond het coronavirus te begrijpen, „maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen.” „We moeten kijken wat er mogelijk is.” Sportscholen moeten tot 1 september dichtblijven, trainingen in de buitenlucht zijn wel toegestaan.

Ernesto Hoost, oud-wereldkampioen K1, springt in de bres voor sportscholen.

Ernesto Hoost, oud-wereldkampioen K1, springt in de bres voor sportscholen.

Hoost was samen met tientallen vechtsporters en belangstellenden op de Koekamp in Den Haag voor een demonstratie tegen het verbod van het kabinet op openstelling van vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. „Ik wil hier laten zien dat het veilig kan en hoop de politiek daarvan te overtuigen”, aldus de voormalige wereldkampioen. Dat het besmettelijke virus serieus genomen moet worden, heeft hij naar eigen zeggen aan den lijve ondervonden. „Meerdere bekenden van mij zijn eraan overleden.”

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) nam tijdens de demonstratie een petitie in ontvangst waarin wordt gepleit voor opening van de vechtsportscholen. Heerema - zelf vechtsporter geweest - zei de frustratie van de sporters te herkennen. „We moeten per tak van sport kijken wat er mogelijk is”, zei hij. „We moeten kijken wat wél kan.”

Gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken ondersteunden de demonstratie door het geven van lessen aan kleine groepen en zonder contact. Organisator en sportschoolhouder Satisch Jhamai wilde namens de tweehonderd aangesloten vechtsportscholen de noodzaak tot heropening onderstrepen. Bij hem in de sportschool in Den Haag heeft inmiddels zo’n 60 procent van de vechtsporters het abonnement opgezegd.

’Schaamte’

Jhamai stelt dat oefeningen moeilijk in de buitenlucht kunnen plaatsvinden en eigenlijk geen optie zijn. „Je moet er maar net de ruimte voor hebben. En sommige sporters schamen zich een beetje als ze buiten op de stoep moeten trainen.” Binnen kunnen de oefening volgens hem zodanig worden aangepast dat ze niet leiden tot verspreiding van het virus. „De trainingen zullen bijvoorbeeld minder intensief zijn en iedereen staat ver uit elkaar.”

Meerdere sportscholen pleiten ervoor open te mogen. Fitnessketen BigGym had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om weer open te mogen. De rechter zal daar waarschijnlijk volgende week uitspraak in doen, tenzij de regering eerder duidelijkheid geeft wanneer er weer binnen getraind mag worden.