Nieuws/Buitenland
1607314296
Buitenland

Stewardess ontslagen omdat ze 400 gram te veel woog

Een stewardess van Malaysia Airlines is terecht ontslagen omdat ze 400 gram te veel woog. Volgens de richtlijnen van de maatschappij mocht ze maximaal 59,9 kilo wegen. Maar Ina Meliesa Hassim, 1 meter 58 lang, woog 60,3 kilo, wat overigens een gezond BMI oplevert.

De vrouw werd in 2017 al aan de kant gezet, maar ze vocht haar zaak aan. De rechter heeft Malaysia Airlines nu in het gelijk gesteld. Volgens het bedrijf zou Hassim achttien maanden de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de nieuwe regels rondom gezondheid en gewicht die in 2015 werden ingesteld. De vrouw, die 25 jaar werkzaam was bij de luchtvaartmaatschappij, zou een bedrijfsarts aangeboden hebben gekregen om haar naar het juiste gewicht te helpen. Verschillende weegmomenten zou ze overgeslagen hebben.

De advocaten van Hassim claimen dat het minimale ’overgewicht’ haar er niet van weerhoudt om haar werk goed uit te kunnen voeren, aldus The Independent. Bovendien wijzen zij erop dat andere grote vliegmaatschappijen als KLM, Lufthansa en British Airways niet zulke richtlijnen rondom het gewicht van werknemers hebben en dat daar geen veiligheidsproblemen zijn.

De rechter bepaalde echter dat het Malaysia Airlines vrij staat om dergelijke regels in te voeren. „Het gewichtsbeheersingsprogramma is op geen enkele manier discriminerend omdat het van toepassing is op alle bemanningsleden en het bedrijf heeft er voortdurend voor gezorgd dat de aanvrager en alle bemanningsleden alle mogelijke kansen kregen om hun optimale gewicht te bereiken.”