Nieuws/Binnenland
1609560
Binnenland

Marleen Barth wilde 400 euro minder betalen

PvdA-kopstuk eiste huurkorting

PvdA-senator Marleen Barth.

PvdA-senator Marleen Barth.

Den Haag - PvdA-kopstuk Marleen Barth zwijgt over haar rol in een Wassenaarse rel. Ze probeerde voor een prikkie in een miljoenenpaleis te wonen. Gevraagd naar de pijnlijke affaire, verwijst ze slechts naar de verklaring van haar man.

PvdA-senator Marleen Barth.

PvdA-senator Marleen Barth.

Barth is getrouwd met D66-burgemeester Jan Hoekema. Hij vertrok als burgervader uit Wassenaar wegens ’een gebrek aan chemie’.

NRC vond uit dat hij daarna blijkbaar het wachtgeld onvoldoende vond. Na een afspraak met de gemeente werd dat aangevuld tot 100 procent van zijn oude salaris. Volgens experts is dit tegen de wet. Hoekema besloot na media-vragen om de extra verkregen 17.800 euro terug te betalen.

Hoekema en Barth mochten ook in de riante ambtswoning van Wassenaar - verkoopprijs twee miljoen - blijven wonen voor ruim 1400 euro per maand. Omdat hij enkele maanden minder zou hebben verdiend, mailde PvdA-kopstuk Barth naar de gemeente dat de huur ruim 400 euro naar beneden moest. Dit terwijl 1400 euro al een schijntje was. De gemeente ging dan ook niet akkoord met de geëiste huurkorting.