Nieuws/Binnenland
1610242894
Binnenland

De Jonge: deze week gestopt met gebruik privémail voor werk

Den Haag - Minister De Jonge (Volkshuisvesting) denkt dat hij het debat over de mondkapjes-deal gaat overleven en na donderdag nog minister is. De CDA-bewindsman vertelt dinsdag ook dat hij pas deze week is gestopt met het gebruiken van zijn privémail voor werkzaken.

„Ja, ik denk het wel”, reageert De Jonge op de vraag of hij na donderdag nog minister is. Dan komt hij in de Tweede Kamer uitleg geven over zijn rol bij de mondkapjes-deal van Sywert van Lienden. Uit geopenbaarde app-gesprekken bleek dat De Jonge een hoge ambtenaar op pad had gestuurd om Van Lienden binnen te halen, terwijl de minister later betrokkenheid bij de deal ontkende. De oppositie heeft daarom de messen al geslepen, maar coalitiepartijen zijn nog terughoudend.

Dat de CDA’er, nu woonminister, uitleg komt geven over een zaak die speelde in zijn vorige rol als coronaminister is ’staatsrechtelijk ongebruikelijk’, zegt hij zelf ook. „Maar er zijn vragen opgekomen en die wil ik zelf graag beantwoorden.” Dat wil hij dinsdag tegenover de pers nog niet doen: „Ik wil het zelf graag toelichten in het debat en dan zal blijken of er vertrouwen is.”

Privémail

De Jonge reageert dinsdagmiddag ook op geopenbaarde documenten waaruit blijkt dat hij mails liet doorsturen naar zijn privé iCloud-account. Het wordt bewindspersonen juist ’streng ontraden’ om privémail te gebruiken, vooral om veiligheidsredenen. Toch is De Jonge pas deze week, nadat het gebruik van zijn privémail naar buiten kwam, ermee gestopt. „Omdat ik er nog eens op gewezen ben dat het wordt ontraden.”

Dat de CDA’er het de afgelopen jaren toch deed, was vooral om ’praktische redenen’, zegt hij nu. Het ’mailpakket’ dat hij op het ministerie van Volksgezondheid was volgens hem namelijk ’nogal gebruiksonvriendelijk’, juist omdat het ’nogal beveiligd’ is. „Maar het hoort natuurlijk niet”, voegt hij daaraan toe.

„Dan is je wachtwoord weer eens verlopen of heb je net je wachtwoord van je eigen mailbox niet paraat”, vertelt De Jonge. Hij gebruikte zijn privémail ook als hij iets wilde aanpassen in een stuk. „Het is heel onhandig om het in dat programma te doen”, zegt hij over zijn VWS-mail. „Het is een praktische reden, maar het hoort natuurlijk niet”, weet hij. Hij stelt ook dat hij in zijn privémail niet met ambtenaren over mondkapjes heeft gesproken.