Nieuws/Buitenland
1610418
Buitenland

Voormalig hoogleraar in Rotterdam en Leiden vastgezet

Islamoloog Ramadan gearresteerd op verdenking van verkrachting

PARIJS - De bekende Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan, voormalig hoogleraar op twee Nederlandse universiteiten, is vastgezet in Frankrijk op verdenking van seksueel misbruik. Hij wordt verdacht van twee verkrachtingen.

In oktober had een Franse vrouw aangifte tegen Ramadan gedaan, waarna er meer reacties volgden. Zo zeggen Zwitserse vrouwen dat ze werden verleid door Ramadan toen hij nog leraar Frans was. Inmiddels is door twee vrouwen aangifte voor verkrachting gedaan, in 2009 en 2012.

Een van hen is Henda Ayari, een voormalige salafist die nu seculier feminist is geworden. Zij zegt door Ramadan te zijn verkracht op een hotelkamer in Parijs. Daarover had ze in 2016 al geschreven, maar in haar boek viel de naam van Ramadan niet. Door de #metoo-discussie durfde ze de ’name and shame’ wel aan. Andere klachten gaan over brute verkrachting en seksuele handelingen met een destijds 15-jarig meisje, zo schrijft The Telegraph.

Leiden en Rotterdam

Ramadan is een bekende naam in de islamitische wereld. Hij doceert op de Universiteit van Oxford - waar hij op non-actief is gezet - en werkte ook op Leiden Universiteit en op de Erasmus Universiteit. Daar werd hij weggestuurd na ophef over een tv-programma voor Iraanse staats-tv. Dat ontslag was overigens onterecht, oordeelde de rechter later.

De 55-jarige Ramadan is een kleinkind van Hassan al-Banna, de oprichter van de Egyptische Moslimbroederschap. Zwitserse media beschrijven hem als „geroemd en verguisd”: hij werd het gezicht van de ’Europese moslims’ die volgens hem uit de slachtofferrol moeten kruipen, en is ook in intellectuele kringen populair. Toch zit er achter het vriendelijke gezicht ook een fundamentalistische islamist.

Ramadan ontkent het seksuele misbruik. Hij spreekt van een lastercampagne.