Nieuws/Buitenland
1611167926
Buitenland

’Oud-president nam illegaal vijftien dozen papieren mee uit Witte Huis’

FBI doet inval in villa Donald Trump in Florida

PALM BEACH - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen.

„Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten”, schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht. Volgens CNN was Trump niet in Florida toen de inval plaatsvond.

„Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsorganisaties was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast”, aldus Trump. Hij beschuldigt „de radicaal-linkse Democraten” ervan hem koste wat kost te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november.

Bekijk hier beelden van de inval:

’Documenten uit Witte Huis’

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis vertrok. Het zou gaan om vijftien dozen met onder meer vertrouwelijke documenten. Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Volgens The New York Times stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten te verscheuren die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten.

De tekst loopt verder onder de foto.

Een van Trumps volwassen zoons, Eric Trump, bevestigde later op de dag tegen Fox News dat de inval inderdaad te maken had met dozen vol documenten die zijn vader vanuit het Witte Huis had meegenomen naar Florida.

’Zeer ongebruikelijk’

Ook The Washington Post zegt op basis van een anonieme bron dat de inval om vertrouwelijke documenten zou gaan en zegt erbij dat er een gerechtelijk zoekbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is volgens de krant „zeer ongebruikelijk” voor een voormalige president. De „hoogste niveaus” van het justitieministerie zouden volgens de krant betrokken moeten zijn geweest bij het verkrijgen van zo’n bevel, maar een woordvoerder van het ministerie wilde tegen de krant niet zeggen of justitieminister Merrick Garland hierin een rol heeft gespeeld.

De tekst loopt verder onder de foto.

Volgens CNN werden assistenten van Trump in Mar-a-Lago in april en mei ondervraagd door de FBI met betrekking tot de documenten.

Waarom er een inval nodig was, is onbekend. Het Ministerie van Justitie wil niet reageren. Een inval bij een voormalig president is volgens experts in de moderne geschiedenis niet voorgekomen. Bronnen in het Witte Huis zeggen dat zij niet op de hoogte waren van de actie. Het is aan het ministerie van Justitie om onafhankelijk en op juridische gronden te onderzoeken.

Protestborden

Tijdens de inval verzamelden zich buiten direct groepjes Trump-aanhangers, die met protestborden en vlaggen hun ongenoegen over de FBI-actie kenbaar maakten en hun steun betuigden aan de oud-president.

De tekst loopt verder onder de foto.

Politieke heksenketel

Het onderzoek zorgt nu al voor een politieke heksenketel. Bondgenoten van Trump zijn boos. De Republikeinse leider Kevin McCarthy noemt het ministerie van Justitie „vreselijk gepolitiseerd” en waarschuwt Minister Garland dat er onderzoeken zullen komen naar hem als Republikeinen weer de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen. „Minister Garland, bewaar uw documenten en houd uw agenda vrij.”

De voorzitter van de Republikeinse Partij Ronna McDaniel noemt de inval „schandelijk” en stelt dat Democraten hun macht misbruiken. De Republikeinse gouverneur van Florida Ron DeSantis stelt dat de Biden regering federale instanties inzet tegen „politieke tegenstanders van dit regime”. Hij vraagt zich af waarom Joe Bidens zoon Hunter Biden niet wordt aangepakt. Tegen Hunter Biden loopt op dit moment een federaal onderzoek.

Ook Trump zelf is dus woedend, laat hij weten in zijn verklaring. „Wat is het verschil tussen dit en Watergate, waarbij agenten inbraken in het Democratisch Nationaal Comité? Hier, in omgekeerde richting, braken de Democraten in in het huis van de 45e president van de Verenigde Staten.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop