Nieuws/Buitenland
1611411685
Buitenland

Meer medewerkers Witte Huis stappen op

Rechterhand van Melania Trump neemt ontslag na bestorming Capitool

Stephanie Grisham

Stephanie Grisham

WASHINGTON - De chef-staf van de Amerikaanse first lady Melania Trump is opgestapt vanwege de bestorming van het Congresgebouw in Washington door aanhangers van president Donald Trump. Dat meldt CNN.

Stephanie Grisham

Stephanie Grisham

Stephanie Grisham was al sinds 2015 betrokken bij Donald Trump. Hij was toen nog presidentskandidaat. Na hun verkiezingsoverwinning werd ze vicewoordvoerder van de president onder Sean Spicer. In 2017 ging ze werken voor Melania Trump, in 2019 werd ze de belangrijkste woordvoerder van de president. In april vorig jaar werd ze opzij gezet en vervangen door de huidige woordvoerder van de president, Kayleigh McEnany. Grisham werd toen chef-staf voor de vrouw van Trump.

Naast Grisham zijn er meerdere medewerkers van het Witte Huis die zijn opgestapt na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump is vertrokken. Naast de stafchef van presidentsvrouw Melania nam ook de evenementplanner van het Witte Huis ontslag.

Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen. Ook de baas van Pottinger, nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, overwoog naar verluidt op te stappen. Hij zou op andere gedachten zijn gebracht.

De aanval op het parlement zou ook binnen het Witte Huis tot grote woede hebben geleid. Medewerkers moesten zo'n 45 minuten op Trump inpraten om hem zover te krijgen zijn aanhangers via Twitter op te roepen om af te zien van geweld, zeggen bronnen. Onder meer stafchef Mark Meadows en Witte Huis-jurist Pat Cipollone zouden met Trump in gesprek zijn gegaan.

Meadows en de dochter van Trump, Ivanka, zouden de president uiteindelijk hebben overgehaald om een korte video op Twitter te zetten. Trump roept zijn aanhangers in dat filmpje weliswaar op naar huis te gaan, maar houdt ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude.