Nieuws/Binnenland
1613442
Binnenland

165 op de 100.000 mensen de klos

Griep grijpt om zich heen: vooral jonge kinderen getroffen

Het is snotteren geblazen deze weken. De wintergriep vloert vele Nederlanders.

Het is snotteren geblazen deze weken. De wintergriep vloert vele Nederlanders.

Amsterdam - De nu al zeven weken actieve wintergriep in Nederland en België grijpt steeds verder om zich heen. Sinds het virus half december een epidemische vorm aannam, is het aantal Nederlanders met influenza of griepverwante symptomen nu echt aan het pieken.

Het is snotteren geblazen deze weken. De wintergriep vloert vele Nederlanders.

Het is snotteren geblazen deze weken. De wintergriep vloert vele Nederlanders.

Vooral jonge kinderen tussen nul en vier jaar worden zwaarder getroffen door het virus dan in andere jaren. Er vinden bij hen meer doktersbezoeken plaats en ook wat meer ziekenhuisopnamen. Verder zien huisartsen sinds enige weken een opvallende toename van influenza-achtige ziektebeelden mét flinke koorts bij kinderen tussen 5 en 14 jaar.

Vorige week warmde de griepbarometer op van 110 naar 165 per honderdduizend inwoners, terwijl precies drie weken geleden (in week 2 van januari) nog sprake was van 98 per 100.000 inwoners.

Bij de zuiderburen is de situatie zelfs iets heftiger: tussen 15 en 21 januari raadpleegden 226 personen per honderdduizend inwoners een huisarts voor de griep.

Er is sprake van een griepepidemie wanneer twee weken achtereen meer dan 51 per 100.000 mensen griep hebben. Volgens het Utrechtse onderzoeksinstituut Nivel loopt de lijn in die ’epidemische verheffing’ nu al zeven weken verder op.

Vaccinatiegraad

Het aantal volwassenen en schoolkinderen in Nederland dat een paar dagen het bed houdt, ligt nu al hoger dan in de drie voorbije griepseizoenen. Viroloog professor Ab Osterhaus, gisteren even in Nederland maar inmiddels werkzaam als onderzoeker in Hannover, zegt zich vooral zorgen te maken over de almaar teruglopende vaccinatiegraad, in combinatie met de stijging van het aantal kinderen met griep. „Dat moeten we echt nauwlettend in de gaten houden.”

Andere experts spreken, net als hij, op dit moment van een gewone seizoensgriep. Niemand verwacht ’Amerikaanse toestanden’ in Europa: „In de VS verloopt het influenzaseizoen dit jaar duidelijk anders dan in enig ander jaar sinds de Mexicaanse griep.”

In 2014-2015 kregen, volgens schattingen van de gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zo’n 34 miljoen Amerikanen griep, ruim 700.000 werden in het ziekenhuis opgenomen en ongeveer 56.000 stierven. Nu is de toestand op dit moment in de VS daarmee te vergelijken.

Hoogtepunt

Volgens Nivel heeft de griepgolf zijn hoogtepunt hier nog niet bereikt. De epidemie zal naar verwachting nog enige weken aanhouden.

Vorig jaar duurde de griep zelfs meer dan drie maanden (vijftien weken), hetgeen toen voornamelijk werd veroorzaakt door zogeheten influenza A(H3N2)-virussen.

Hoewel dit jaar het influenzavirus Yamagata-B de grootste veroorzaker van griep is, worden ook steeds vaker virussen aangetroffen die vorig jaar de epidemie veroorzaakten en veel ouderen ziek maakten.