Nieuws/Binnenland
1613489139
Binnenland

Coronacrisis: maandag 22 februari

LIVE | Vlaggen in VS halfstok om half miljoen coronadoden

Zorgmedewerkers in Miami.

Zorgmedewerkers in Miami.

AMSTERDAM - Ook nu ’we’ vaccineren en zondag de eenmiljoenste prik gezet is, zorgt het coronavirus nog steeds mondiaal voor ontwrichting. De mutanten baren zorgen. De Britse variant rukt op en ook de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten zijn in aantocht. Tegelijkertijd zuchten economie en maatschappij onder verstikkende maatregelen, zoals de avondklok.

Zorgmedewerkers in Miami.

Zorgmedewerkers in Miami.

Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

20.30 uur - Vlaggen in VS halfstok om half miljoen coronadoden

President Joe Biden heeft opdracht gegeven de Amerikaanse vlag halfstok te hangen op federale overheidsgebouwen om te markeren dat in de Verenigde Staten een half miljoen mensen aan het coronavirus zijn overleden. De vlag blijft vijf dagen halfstok uit eerbetoon aan de slachtoffers, zei zijn woordvoerder.

De universiteit Johns Hopkins in Baltimore, die de statistieken rond het virus nauwgezet bijhoudt, meldde rond 22.40 uur dat de grens van een half miljoen coronadoden is overschreden.

De VS zijn wereldwijd ruimschoots koploper wat betreft het aantal sterfgevallen. Dat geldt ook voor het aantal besmettingen, dat inmiddels op ruim 28 miljoen staat. De grens van 400.000 Amerikaanse coronadoden werd ruim een maand geleden gepasseerd en de drempel van 100.000 eind mei. In alle landen samen zijn bijna 2,5 miljoen mensen overleden door Covid-19.

19.15 uur - Meer dan 200 mensen op Saba ingeënt

Op Saba, het kleinste Caribische eiland van het Nederlandse koninkrijk, zijn maandag tijdens de eerste dag van de vaccinatiecampagne meer dan tweehonderd mensen gevaccineerd. Er is een week uitgetrokken om te vaccineren tegen het coronavirus.

Zo’n 85 procent van de volwassenen hebben zich van tevoren aangemeld voor een inenting. De overheid van Saba hoopt dat aan het einde van deze vaccinatieweek dat percentage zal zijn opgelopen tot meer dan 90 procent.

De tweeduizend inwoners leven al zo’n negen maanden onder zeer strikte regels voor wat betreft reizen.

17.32 uur - België: versoepelingen niet zo ver weg

De Belgen lijken zich schrap te moeten zetten voor nog wekenlange strenge beperkende coronamaatregelen. Volgens premier Alexander De Croo blijft het vooralsnog „noodzakelijk zeer voorzichtig te blijven om zo een derde golf te voorkomen.”

Maar het moment dat er versoepelingen in België kunnen komen „is niet zo ver weg meer”, zei hij na afloop van een presentatie van vier verschillende scenario’s voor de lange termijn bemoedigend.

17.27 uur - Horeca klaagt Staat aan

De horecasector klaagt de Nederlandse Staat aan vanwege de langdurige sluiting van cafés en restaurants. De branche eist met spoed openstelling en begint een bodemprocedure om alle schade gecompenseerd te krijgen.

17.01 uur - Burgemeesters: versoepel

Er moet perspectief komen, en eigenlijk sneller versoepeld worden dan nu het plan is. Dat is de boodschap van meerdere burgemeesters uit het Veiligheidsberaad – dat maandagmiddag in Utrecht vergadert – aan het kabinet.

16.16 uur - Cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt

Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er „aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen „beperkt” is.

Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren.

„Ik snap heel goed de wens om te versoepelen, maar ruimte om heel veel dingen tegelijk te doen is er niet”, aldus de LNAZ-voorzitter. Wijzend op de steekproeven die iedere week worden geanalyseerd om te bepalen welke virusvarianten rondgaan, stelt Kuipers dat de Britse variant minder snel is opgerukt dan het RIVM begin dit jaar voorzag. Daarmee „koop je tijd”, zegt Kuipers.

In het voorjaar kan het weer bovendien een gunstige invloed hebben en het virus afremmen. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Toch tempert Kuipers de verwachtingen. „Over een week of tien zitten we in de eerste week van mei. In die tien weken kan het nog flink ontsporen als de overdracht bijvoorbeeld met 10 procent toeneemt”, schetst hij.

16.11 uur - Vaccins slaan aan

De vaccinatiecampagne in Schotland lijkt succesvol en ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 tot een minimum terug te kunnen dringen. Volgens voorlopige resultaten van een onderzoek onder de Schotse bevolking van 5,4 miljoen mensen lijkt het gevaar dat ziekenhuisopname noodzakelijk wordt, vier weken na de eerste inenting enorm geweken. Het gaat om 85 procent van de mensen die een Pfizer/BioNTech vaccin kregen en 94 procent van de mensen die een dosis van AstraZeneca kregen toegediend.

15.14 uur - Weekend-lockdowns

De inwoners van het Franse departement Alpes-Maritimes aan de Côte d’Azur moeten de komende twee weekeinden binnen blijven. Ze mogen alleen voor zeer dringende zaken hun woning uit, zoals voor werk, boodschappen of bezoek aan een arts. Ze mogen wel een uurtje uit hun huisarrest voor een wandeling of sportbeoefening binnen een straal van 5 kilometer van hun huis.

De autoriteiten stellen dat deze lockdowns verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan en de volle ziekenhuizen wat lucht geeft na een stijging van het aantal vastgestelde besmettingen. Er zijn in de regio, vooral in en rond Nice, in een week tijd 588 besmettingen vastgesteld en dat is ongeveer drie keer het nationale gemiddelde.

De draconische maatregel van een totale lockdown thuis is vaker opgelegd in de coronacrisis in Frankrijk. Het is vooral vooral een kwelling voor armere gezinnen die in hoogbouw in kleine flats wonen. In Nice leeft volgens officiële statistieken meer dan een vijfde van de bevolking in bittere armoede. Het is daarmee een van de armere steden in het land.

15.20 uur - Update ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is met 59 toegenomen van 1849 naar 1908. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14.57 uur - Reisverbod

Italië heeft het reisverbod tussen de regio’s van het land met een maand verlengd omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen weer stijgt. Inwoners mogen hun regio tot 27 maart niet verlaten, behalve voor hun werk en in een noodgeval.

De verlenging is een van de eerste coronamaatregelen van de nieuwe regering van premier Draghi. Ook de strenge regels over het bezoeken van een ander huishouden blijven gelden. Zo’n bezoek is slechts in zeer beperkte mate toegestaan. In zogenoemde rode zones met een hoog coronarisico zijn privébezoeken verboden tot 27 maart.

14.48 uur - Coronapersconferentie

De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag.

De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.

Minister De Jonge

Minister De Jonge

Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.

14.03 uur - ’Geef scholen ruimte’

De VO-raad ondersteunt het voornemen van het demissionair kabinet om middelbare scholen te heropenen, maar wil dat scholen van de regering de vrijheid krijgen om de heropening naar eigen mogelijkheden in te richten. In de zondag uitgelekte plannen van het kabinet wordt de mogelijkheid genoemd om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Dat zou betekenen dat leerlingen een of anderhalve dag per week naar school mogen.

13.32 uur - Ollongren ontbreekt

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schuift maandagmiddag wegens ziekte niet aan bij de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters zullen nu volgende week maandag met haar praten over het veilig organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, aldus een woordvoerster van het beraad.

12.59 uur - ’Zonder jojo-effect’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezinspeeld op een plan met vier stappen om de lockdown af te bouwen.

12.52 uur - Tom Moore

De begrafenis van Tom Moore op zaterdag 27 februari wordt wegens de coronaregels alleen bijgewoond door acht familieleden. De Britse oorlogsveteraan Moore (100), wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie, overleed begin februari aan het coronavirus. Hij werd vlak daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Moore had volgens zijn familie al een tijdje een longontsteking, Daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen Covid-19.

12.50 uur - Op bezoek bij ouderen

De Britse premier Johnson presenteert maandagavond een globaal schema dat aangeeft wanneer de coronamaatregelen worden afgebouwd.

Boris Johnson

Boris Johnson

12.14 uur - Politie schrijft 6436 avondklokboetes uit

De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend 96 illegale feesten. Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 383 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Het aantal avondklokboetes van afgelopen week is 947 minder dan de week ervoor toen er 7.383 boetes zijn uitgeschreven tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook flink lager dan de 454 in de voorafgaande week. Het aantal van 96 beëindigde feesten is precies gelijk.

11.29 uur - Merkel zinspeelt op stappenplan om lockdown af te bouwen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezinspeeld op een plan met vier stappen om de lockdown af te bouwen. Ze omschreef dat tijdens een vergadering van haar CDU-partij als „vier openingsstappen zonder jojo-effect”, bericht de krant Bild, die sprak met deelnemers.

10.38 uur - Minder AstraZeneca-vaccins geleverd dan beloofd

Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. De oorzaak van de vertraging heeft de vaccinmaker niet meegedeeld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca.

Het ministerie van VWS noemt de vertraging een tegenvaller. „Eentje die past in een patroon. We hopen dat de farmaceuten de betrouwbaarheid van hun leveringsschema snel zullen vergroten.”

In Den Haag is het vaccineren met AstraZeneca op vrijdag 12 februari begonnen. In totaal krijgen ongeveer een half miljoen medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging het middel toegediend. Ook kregen 63- en 64-jarigen, thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door neurologische aandoeningen grote moeite hebben met ademhalen, de eerste doses van het vaccin.

10.28 uur - Scholen in Noordrijn-Westfalen weer open voor 800.000 scholieren

Rond 800.000 scholieren in de aan Gelderland, Overijssel en Limburg grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) gaan met mondkapjes op weer naar school. Het gaat om „gehalveerde” klassen die worden afgewisseld, bijvoorbeeld om de week. De scholen waren 6 weken helemaal dicht vanwege de coronamaatregelen. Het onderwijs werd online gegeven en dat blijft voorlopig permanent zo voor de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs. Er is veel kritiek van scholieren en ouders op deze „discriminatie” van de hogere klassen, aldus Duitse media.

7.00 uur - Coronanoodsteun ook beschikbaar voor dierentuinen

Dierentuinen die de poorten gesloten moeten houden maar intussen wel alle beesten moeten verzorgen en de verblijven moeten onderhouden, kunnen vanaf maandag een beroep doen op overheidssteun. Het kabinet kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Voor het steunpakket was eerder al 39 miljoen euro gereserveerd.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 waren de dierentuinen twee maanden lang gesloten. In november moesten ze opnieuw twee weken dicht en sinds medio december is dat opnieuw het geval. In de tussengelegen periodes mochten zij slechts een beperkt aantal bezoekers ontvangen.

Op basis van het omzetverlies wordt vastgesteld welk deel van die kosten dierentuinen vergoed krijgen. Dierentuinen die een beroep doen op de regeling moeten een reorganisatieplan indienen.

Het kabinet heeft al 17 miljoen euro extra opzijgelegd voor het geval het steunpakket onvoldoende blijkt.

6.35 uur - Aantal coronagevallen België stijgt weer

In België raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2000 mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de afgelopen dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.

Naast het aantal besmettingen stijgen ook de ziekenhuisopnames weer, met 4 procent in de afgelopen week, tot gemiddeld 123 per dag. Er liggen op dit moment 1617 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging van 3 procent. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive care is 329, een stijging van 5 procent.

Het aantal overlijdens daalt nog wel, met 10 procent, tot gemiddeld 37 per dag in de periode van 12 tot 18 februari, de recentste waarvoor gegevens beschikbaar zijn. Het aantal tests daalde in dezelfde periode met 16 procent tot gemiddeld ruim 38.200 per dag.

In totaal ontvingen 404.000 Belgen tot nu toe al minstens één prik met het coronavaccin.

6.30 uur - Aantal coronagevallen Duitsland flink lager

In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4369 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 62 sterfgevallen als gevolg van de ziekte Covid-19 bijgekomen, tegenover 145 een dag eerder, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt flink lager uit dan op zondag, toen ging het om 7676 nieuwe infecties. Op zaterdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 9164, tegenover 9113 coronagevallen op vrijdag. In totaal zijn er 2.390.928 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.903.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het longvirus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn, zoals onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

6.15 uur - Nieuw-Zeeland heft coronamaatregelen Auckland weer op

In Nieuw-Zeeland worden maandag aan het eind van de dag de laatste coronamaatregelen in de stad Auckland opgeheven. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bekendgemaakt.

Eerder deze maand was er een driedaagse lockdown in de grootste stad in het land, nadat er drie nieuwe lokale coronagevallen waren ontdekt. De maatregelen hielden in dat iedereen thuis moet blijven en dat inwoners alleen op pad mochten gaan voor essentiële boodschappen en essentieel werk.

Nieuw-Zeeland kende tot de recente besmettingen al maanden geen lokale virusgevallen en werd gezien als een van de landen die het longvirus zeer succesvol wist te bestrijden met zeer strenge maatregelen. Door haar internationale grenzen vroegtijdig te sluiten, heeft de eilandstaat het virus in een vroeg stadium van de pandemie vrijwel uitgeroeid.

In het land zijn in totaal 2001 mensen besmet geraakt met het coronavirus en stierven er 26 mensen aan Covid-19.