Nieuws/Binnenland
161449
Binnenland

Sleutelen net zo gewoon als shoppen

Steeds meer jongeren aan de botox en fillers

Bijna tweederde van de mensen die het afgelopen jaar plastische of cosmetische ingrepen ondergingen, was onder de dertig jaar. Jongeren die aan hun uiterlijk laten sleutelen, doen dat het liefst met Botox en fillers.

Tachtig procent doet dat omdat ze graag op een bekend persoon willen lijken.

Dat maakt de Academy of Facial and Reconstructive Surgery bekend naar aanleiding van een enquête onder 2500 cosmetische- en plastische chirurgen.

Jonge mensen bewonderen bijvoorbeeld een vlogger die naar de cosmetisch arts gaat om haar lippen op te laten spuiten. En alsof het om een nieuwe spijkerbroek gaat, nemen ze het voorbeeld van een cosmetische ingreep net zo makkelijk over als de kleding die een influencer draagt.

Cosmetisch arts drs. Olga Liplavk signaleert deze trend en maakt zich zorgen. „Cosmetische behandelingen zijn niet bedoeld om meisjes mooier te maken dan ze zijn. Als je op je achttiende al niet tevreden bent over je uiterlijk, wanneer alles nog fris, strak en rond is, hoe moet dat dan op je veertigste? Ik ben zeker niet tegen noodzakelijk ingrepen zoals het verhelpen van een hazenlip. Maar via vloggers en bladen, die photoshop gebruiken, leren jonge meiden dat perfectie het grootste goed is. Ze willen er hetzelfde uitzien. Ze willen dezelfde broek met gaten, leven op chiazaad en staan in de rij voor een botoxprik of opgevulde lippen.”

Drs. Olga Liplavk pleit dan ook voor strengere voorwaarden voor ingrepen bij jongeren onder de 25 jaar. „Ik wil dat mijn beroepsgroep stilstaat bij de ingrepen bij jongeren onder 25 jaar enkel op basis van verfraaiing.”

Ben je onder de dertig, heb je wel eens een ingreep laten doen en wil je jouw verhaal delen? Stuur dan een mailtje met uw telefoonnummer naar verslaggever Anna Mees. a.mees@telegraaf.nl