Nieuws/Buitenland
1615643574
Buitenland

’Pandemie blijkt een dik boek’

Nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant opgedoken in België, zorgen bij experts

Viroloog Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst.

BRUSSEL - In België is zeker één persoon besmet geraakt met de nieuwe, vermoedelijk zeer besmettelijke, variant van het coronavirus. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt. Het is het eerste bekende geval van de Zuid-Afrikaanse variant in Europa. Ook de zuiderburen weren vluchten uit zuidelijk Afrika.

Viroloog Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst.

De mutatie is voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika en zorgt voor wereldwijde paniek. Verschillende landen hebben een vliegverbod ingesteld naar het zuidelijk deel van Afrika.

Het eerste besmettingsgeval in België heeft geen link met dit deel van het continent. Vandenbroucke zegt tegenover de VRT dat het gaat om een dertiger die terugkwam van vakantie uit Egypte. De persoon testte op 22 november positief.

De bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst heeft vrijdagochtend laten weten dat er twee personen zijn die vermoedelijk de nieuwe variant hebben opgelopen. „Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa”, zegt Van Ranst. „Het kan bijna niet anders.”

De stalen van de twee patiënten sprongen eruit, omdat de PCR-test daarbij niet zoals gewoonlijk werkte. Dat wijst erop dat de twee besmet zijn met een mutant, al kan het ook een al bekende zijn.

De nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant lijkt nog besmettelijker dan de deltavariant die op het ogenblik de Europese Unie in grote problemen brengt, zegt Van Ranst, die de Belgische autoriteiten adviseert over het coronabeleid. Mogelijk zijn de beschikbare coronavaccins er ook minder goed tegen opgewassen, doordat de variant op veel verschillende onderdelen afwijkt van die waarop de vaccins zijn afgestemd.

„Dit is een grote nieuwe zorg”, zegt Van Ranst. De nieuwe variant is volgens hem het gesprek van de dag onder zijn vakgenoten. „De pandemie is een dik boek, en we hebben nog lang niet het laatste hoofdstuk opengeslagen.”

EU-landen met goede luchtverbindingen met zuidelijk Afrika kunnen zich als eerste opmaken voor de komst van de nieuwe variant, verwacht Van Ranst. Onder andere Schiphol, het Londense Heathrow en het Duitse Frankfurt verwelkomden normaliter veel vluchten uit de regio. Nederland en andere EU-landen hebben dit vliegverkeer inmiddels in principe stilgelegd.

In Israël en Hongkong is de variant inmiddels al opgedoken. Net als die landen weert België inmiddels ook vluchten uit zuidelijk Afrika.