Nieuws/Binnenland
1616090447
Binnenland

Holleeder over bedreigingen zus Astrid: ze wil boeken verkopen

Willem Holleeder.

Willem Holleeder.

Amsterdam - Willem Holleeder heeft zich mateloos opgewonden over het artikel in De Telegraaf van maandag, waarin zijn zussen Astrid en Sonja melding maken van twee incidenten waarbij ze bedreigd zijn. Volgens hem is het zijn zus Astrid alleen te doen om geld en media-aandacht voor haar derde boek.

Willem Holleeder.

Willem Holleeder.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 9.30 uur).

Dat zei een verontwaardigde Holleeder dinsdag tijdens een zitting in zijn strafproces in hoger beroep, in het extra beveiligde justitieel complex op Schiphol.

Sonja Holleeder kreeg een vuurwapen op zich gericht door een automobilist en Astrid werd geconfronteerd met een man die verdachte bewegingen maakte toen zij bij haar moeder op bezoek ging. Ze maakte een wazige foto van de belager. De incidenten zijn nog in onderzoek, meldt het Amsterdamse Openbaar Ministerie.

Volgens Willem Holleeder is het verhaal van Astrid en Sonja weer een staaltje van een „trial by media” dat al vanaf het begin door zijn zussen wordt gevoerd. „Dit is een strategie van Astrid, ordinaire verzinsels omdat er weer een boek moet worden verkocht. En dan moet er weer iets spannends komen.”

Om die stelling te onderbouwen las Holleeder dinsdag tijdens een zitting in zijn strafproces in hoger beroep fragmenten voor van uitspraken van Peter R. de Vries in RTL Boulevard. Dat gesprek ging over het interview dat Astrid gaf aan The New Yorker over Judas, het eerste boek van Astrid dat in de Verenigde Staten zou worden gepubliceerd. In Nederland werd Judas vanzelf een bestseller, maar Holleeder is in de VS onbekend. Er was dus meer nodig om dat boek onder de aandacht te brengen.

Volgens De Vries stond Astrid niet te juichen over het interview, „maar het hoort erbij. Het is voor haar de toegangspoort naar een nieuw leven”, las Holleeder het fragment voor.

Holleeder: „Het is weer hetzelfde verhaal. Dat boek komt uit en er komt weer een media-hausse aan.” Volgens hem is het driemanschap John van den Heuvel, Peter R. de Vries en zijn zus Astrid continu bezig om hem te belasten.

Ontkenning

Holleeder zegt „niets te maken te hebben” met de incidenten. Hij verweet zijn zus Astrid „misbruik van het strafrecht, het OM en de politie. Astrid weet dondersgoed hoe ze dat moet doen. Ze is geen gewone getuige, ze is advocaat. Maar het gaat alleen om geld.”

De advocaat-generaal, de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in hoger beroep, zei er niet aan te twijfelen dat de incidenten hebben plaatsgehad. Het onderzoek loopt nog. De AG vroeg of „Holleeder zich kan voorstellen dat deze vrouwen al jaren in enorme angst leven en als de incidenten kloppen, ook alle reden hebben om bang te zijn.” Daar kwam geen antwoord op.

Na de opmerkingen over de verhalen rond de beide zussen ging het hof over tot het verhoor van getuige Norbert S., sinds jaar en dag een bekende uit het criminele milieu. Holleeder en zijn advocaten hebben in het proces in hoger beroep een reeks getuigen opgeroepen die een ander beeld zouden kunnen schetsen van de achtergronden van de liquidaties die aan Holleeder worden toegeschreven. Holleeder zegt dat hij nooit mensen heeft laten doodschieten.

Het verhoor van de 67-jarige S. verliep moeizaam, deels omdat hij niet altijd man en paard wilde noemen, deels omdat zijn geheugen hem in de steek liet.

Inmiddels zijn er ook getuigen van de lijst geschrapt. Een van hen overleed twee weken geleden, een ander blijkt wegens invaliditeit niet meer in staat een verhoor te ondergaan.

Donderdag is het de beurt aan Fred Teeven, voormalig officier van justitie en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Teeven had als ‘crimefighter’ inzicht in de verhoudingen in de onderwereld, een voor de zaak-Holleeder relevante periode. Hij vervolgde ettelijke grote namen uit de zogeheten Hollandse netwerken, onder wie Cor van Hout en Johan V., alias de Hakkelaar.