Nieuws/Binnenland
1616446912
Binnenland

Kabinet dreigt met extra maatregelen: ’Regels moeten beter worden nageleefd’

Den Haag - Het demissionaire kabinet waarschuwt voor de laatste keer dat basismaatregelen beter moeten worden nageleefd, anders volgen er nog voor 3 december extra maatregelen.

Volgens premier Rutte moet er echt wat veranderen. „Willen we de komende dagen een kentering zien in het aantal besmettingen, dan zullen we ons beter aan de basismaatregelen moeten houden.”

Eigenlijk is het effect van de halve lockdown, die sinds 13 november van kracht is, pas aan het eind van de week te zien. De voortekenen zijn niet gunstig. „In de ziekenhuizen is het heel spannend”, zegt Rutte. Tegelijkertijd ziet het OMT dat we ons niet goed aan de basismaatregelen houden.”

Zoals het nu gaat, stevenen we af op een verzwaring van de lockdown. „De naleving van de maatregelen is nu onvoldoende om de benodigde kentering teweeg te brengen”, zegt coronaminister De Jonge.

Code zwart

Toch wil hij niet meegaan in de hartenkreet van ziekenhuizen dat we dicht bij ’code zwart’ zitten, het moment waarop de intensive cares op andere dan op medische gronden moeten kiezen wie wel en wie geen ic-bed krijgt. Volgens De Jonge zijn er 460 ic-bedden bezet. Momenteel wordt opgeschaald naar 1150 ic-bedden. „We zijn nog ver af van code zwart.” De noodklok die vanuit de ziekenhuizen klinkt, ziet De Jonge als ’uiting van grote zorg’.

Beddenbaas Ernst Kuipers geeft in deze video de laatste stand van zaken in de ziekenhuizen. Tevens vertelde hij hoe ver weg we zijn van het scenario code zwart. Artikel gaat verder over de video.

Weegmoment

Het kabinet had aanvankelijk 3 december in het vooruitzicht gesteld als ’weegmoment’ voor de huidige maatregelen. Pas dan zou het effect ervan goed te meten zijn.

Tijdens de ’korte klap’ zouden er meer maatregelen worden voorbereid, zoals uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar winkels en de werkvloer, 2G (genezen of gevaccineerd) en de terugkeer van de anderhalve meter. Maandag legt het kabinet hiertoe wetgeving voor aan de Tweede Kamer. Die spreekt er pas op z’n vroegst volgende week over. Sowieso geldt dat deze maatregelen pas werken bij een lagere besmettingsgraad, erkent De Jonge. Het is zeer de vraag of het realistisch is dat op 3 december de halve lockdown kan worden vervangen door deze meer gerichte maatregelen.

Tijdens een ingelast persmoment gaf Rutte blijk van frustratie met alle leunstoelpolitici die zeggen dat het kabinet de pandemie op z’n beloop laat. „Krachtig leiderschap is niet dat je maatregelen neemt als iedereen in de talkshows zegt dat je maatregelen moet nemen. We nemen maatregelen als het nodig is, na een brede afweging. Dan zullen we niet aarzelen.”

Intussen onderstreepte hij nog maar eens de basismaatregelen: afstand houden, ventileren, handen wassen en vooral: thuis blijven en testen bij klachten.

De politiek kan geen kant op, zegt politiek commentator Wouter de Winther over het coronabeleid in de podcast Afhameren: