Nieuws/Binnenland
1616643923
Binnenland

Man (30) uit Zeist opgepakt voor opruiende taal op sociale media rond boerenprotest

Boeren dinsdag voor het huis van stikstofminister Van der Wal.

Boeren dinsdag voor het huis van stikstofminister Van der Wal.

NUNSPEET - Een 30-jarige man uit Zeist (Utrecht) is vrijdag door de politie opgepakt omdat hij opruiende uitlatingen zou hebben gedaan rondom de boerenprotesten. Dat meldt de politie zondag. De verdachte is zelf niet werkzaam in de agrarische sector.

Boeren dinsdag voor het huis van stikstofminister Van der Wal.

Boeren dinsdag voor het huis van stikstofminister Van der Wal.

Opruiing, het al dan niet via sociale media aanzetten van anderen tot het plegen van strafbare feiten, is een strafbaar feit waarvoor mensen een strafblad krijgen, waarschuwt de politie.

Afgelopen vrijdag maakte de politie bekend een 52-jarige man uit Uden (Noord-Brabant) te hebben opgepakt wegens opruiing en bedreiging van onder anderen minister-president Mark Rutte.

Aanhoudingen

Zaterdag werd duidelijk dat de politie nog eens twee mannen heeft aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal afgelopen dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg.

De mannen hebben zich zaterdagochtend zelf gemeld, nadat de politie eerder - nu nog onherkenbare - beelden van een aantal verdachten van boerenprotesten had verspreid. Vrijdag meldden zich ook al twee mannen bij de politie, een 23-jarige man uit Bathmen en een 46-jarige man uit Holten. De politie is van plan volgende week beelden van relschoppers herkenbaar online te zetten als ze zich niet melden. Zeven personen hebben zich nog niet gemeld.

Dinsdagavond liepen demonstraties van boeren op verschillende plaatsen in het land uit de hand en kwam het tot gewelddadigheden. Bij het huis van Van der Wal braken betogende boeren door een politieafzetting heen. Er zijn de laatste tijd meerdere boerenprotesten geweest tegen stikstofplannen van het kabinet. Maandag staan er nieuwe blokkades en protesten op de planning, onder meer bij luchthaven Schiphol.