Vrijspraak voor (ex)-militairen Schaarsbergen
De mannen hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) misdragen op de Oranjekazerne. De verdachten ontkennen.
Ⓒ ANP
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen vrijgesproken. Het vijftal werd beschuldigd van stelselmatige mishandelingen, bedreiging en vernederingen van drie andere militairen.
De mannen hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) misdragen op de Oranjekazerne. De verdachten ontkennen.
Ⓒ ANP
Volgens de militaire kamer van de rechtbank zijn er aanwijzingen dat er op de kazerne wantoestanden waren, maar ontbreekt het bewijs dat de beklaagde militairen daaraan hebben meegedaan. Verklaringen in het strafdossier leveren te veel „onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden” op, vindt de rechter.
Ander bewijs dan getuigenverklaringen is er niet. Daardoor is niet duidelijk geworden wie wat heeft gedaan, waar en wanneer, stelt de rechtbank vast. Omdat de incidenten zich jaren geleden afspeelden, vindt de rechter dit goed verklaarbaar.
De vijf mannen - tussen de 26 en 40 jaar oud - hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) misdragen op de Oranjekazerne. Het OM had werkstraffen van 40 tot 240 uur geëist. De verdachte militairen hebben ontkend.
Advocaat Micheal Ruperti, die samen met kantoorgente Frezia Aarts drie van de militairen bijstond, spreekt van een ’politiek showproces’ waarbij zijn cliënten vooraf al schuldig waren verklaard. Hij wil dat de staatssecretaris Visser van Defensie haar excuses aanbiedt, net als Kamerleden die zich over de zaak hebben uitgelaten. ,,De kwestie heeft mijn cliënten echt pijn gedaan.’’
Aangifte
Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte. De advocaten van de vijf verdachten hebben betoogd dat de verklaringen van de aangevers onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn.
Meerdere commissies hebben de misstanden op de kazerne onderzocht. De geconstateerde gedragingen „zijn schadelijk voor de getroffenen en onacceptabel, zeker binnen de krijgsmacht”, merkt de rechtbank daarover op.
De eerste aangever zou door zijn collega’s bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Ook was er volgens het OM sprake van vernedering en (militaire) aanranding. Er zou onder meer over de slachtoffers heen zijn geplast.
Lunch Update
Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.
Mario Russo Edward Polo
Fiat Metalen Kruiwagen
Hyundai Electronics Aqua Turbo
QLT Mini Kettingzaag