Nieuws/Binnenland
1618853632
Binnenland

Nederland weert vluchten uit risicogebieden om coronavirus

Den Haag - Vliegtuigen die vanavond uit risicovolle corona-landen vertrekken, mogen niet meer in Nederland landen. Het gaat om vluchten uit Italië, Iran, China (inclusief Hongkong) en Zuid-Korea, laat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) weten.

Premier Rutte liet donderdagavond al doorschemeren dat het vliegverbod uit risicolanden er zou komen. Hij wilde alleen nog even checken dat dit geen onverwacht nare gevolgen zou hebben, bijvoorbeeld voor de toevoer van belangrijke medicijnen naar ons land.

Minister Van Nieuwenhuizen zegt dat de kogel nu door de kerk is. Vliegtuigen die na 18.00 uur vertrekken uit de genoemde risicolanden mogen niet meer in Nederland landen. Dit verbod gaat vooralsnog voor twee weken gelden.

Het is mogelijk om het verbod voor meer landen te laten gelden, zegt de minister. „Voorlopig blijft het bij deze landen, maar op basis van adviezen van de experts kunnen daar iedere dag landen aan toegevoegd of van de lijst af gehaald worden.

Van Nieuwenhuizen kijkt nog wat er moet gebeuren met Nederlanders in de betrokken landen: „We hebben met elkaar afgesproken dat als Nederlanders niet op een andere manier terug kunnen komen, mogelijk passagiers terug te gaan halen.”

Voor passagiers die nog voor het verbod ingaat terugkomen uit de landen, worden geen extra maatregelen of testen ingezet. Van Nieuwenhuizen: „Voor de rest is het voor iedereen het normale protocol.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop