Nieuws/Buitenland
1620094305
Buitenland

Cruciale autosnelweg naar Spanje deels dicht wegens bosbranden

PARIJS - Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden. De andere is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën. Ten zuidwesten van Bordeaux is circa 40 kilometer van de weg voor het verkeer in beide richtingen afgesloten.

Duizend bestrijders proberen de hevige natuurbrand met behulp van blusvliegtuigen te bedwingen. Door de oplaaiende bos- en natuurbranden in het departement Gironde zijn bijna twintig huizen afgebrand. Ook ging in korte tijd 6000 hectare pijnbomen in vlammen op. Inmiddels is het aantal geëvacueerden uit het bosrijke gebied opgelopen tot 6000, melden Franse media.

Gironde

Brandweerlieden spreken over een „zeer ongunstige” situatie in het getroffen gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al werd geteisterd door een enorme brand in Landiras. Het is niet alleen de droogte, maar ook de wind die de bestrijding moeilijk maakt. De autoriteiten spreken over een dag met een „zeer groot risico.”

Ook elders in Frankrijk moeten bewoners, maar ook vakantiegangers weg uit gebieden waar bosbranden woeden.

VIDEO: Een vuurzee is te zien in het departement Gironde. Tekst gaat verder onder de video.

Zo is de Nederlandse Jos op vakantie in Salles, een gemeente in Gironde dat aan het afgesloten stuk bij de de A63 ligt. „Je ziet en ruikt de rook. Daarnaast is de lucht soms donker en de zon niet te zien. De temperatuur is 38 tot 40 graden”, aldus Jos.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De lucht boven Salles

De lucht boven Salles

De lucht boven Salles

De lucht boven Salles

Nederlander Marjan reed op de A63 voordat deze afgesloten werd. „We werden gewaarschuwd voor slecht zicht”, aldus Marjan. Vlak voor het Avia tankstation Aire de la porte des Landes, gemeente Saugnacq-et-Muret, maakte ze een foto van haar uitzicht.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Het uitzicht van Marjan op de A63

Het uitzicht van Marjan op de A63

Al met al is dit jaar al meer dan 50.000 hectare verbrand in Frankrijk. In juli had het land een recordaantal verbrande gebieden, volgens het bosbrandinformatiesysteem van de Europese Commissie (EFFIS), dat sinds 2006 dergelijke statistieken bijhoudt.

Moet u de A63 over? Of ondervindt u hinder van deze grote brand? Dan komen we graag met u in contact. Stuur een bericht naar onze tiplijn. App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

’Menselijke fouten’

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, denkt dat zeker negen op de tien bosbranden worden veroorzaakt door pyromanen of per ongeluk ontstaan als gevolg van menselijk handelen. Als voorbeeld noemt hij de grote bosbrand ten zuidwesten van Bordeaux. Darmanin denkt dat het oplaaien van die brand, een stukje verderop, het werk is van criminelen zei hij tegen Franse media.