Nieuws/Binnenland
1620339696
Binnenland

Advocaat Weski: ik stop met verdediging Taghi

AMSTERDAM - Inez Weski, tot nu toe advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, stopt per direct met zijn verdediging. Weski noemt het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces. Dat laat ze weten in een verklaring op haar website.

Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden. „De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt. We laten het over aan de rechtbank”, zegt Weski. „Helaas blijkt het proces tot op heden, zoals in veel van dit soort processen op dit moment, feitelijk geheel buiten de bemoeienis van de verdediging en de verdachten plaats te vinden”, stelt de advocaat.

Taghi staat achter haar stap. „Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces”, aldus Weski. „We willen de stukken zien, we willen niet een half dossier. En dan krijg je een klein plakje te zien en en daar moet je het mee doen. Het is nu aan de rechtbank: laat het zien.”

Wiersum

Weski heeft de beslissing genomen voordat op 18 september in Amsterdam advocaat Derk Wiersum werd vermoord, stelt ze. „Al voor de recente dramatische gebeurtenissen rond meneer Wiersum had ik de rechtbank aangekondigd ter zitting van 24 september 2019 het woord te willen voeren omtrent de procespositie van de verdediging, maar had dat in het licht van de gebeurtenissen uiteraard uitgesteld.”

Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Voor de opsporing van hoofdverdachte Taghi is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

Ze nam de beslissing naar eigen zeggen „om in feite het lot van cliënt in dit proces over te dragen aan de zorg van de rechtbank als wellicht lakmoestest voor de kracht van de rechtsstaat.”

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket kan het proces „gewoon doorgaan.” Verder verwijst hij naar de rechtbank Amsterdam. Een woordvoerder van de rechtbank zegt op de hoogte te zijn van het besluit van Weski, maar inhoudelijk kan hij er verder niets over zeggen.