Nieuws/Binnenland
1621426
Binnenland

Links sluit Forum voor Democratie in Amsterdam uit

Reinier van Dantzig (l.) over FvD-voorman Thierry Baudet (r.): „Een racistische wolf in schaapskleren”

Reinier van Dantzig (l.) over FvD-voorman Thierry Baudet (r.): „Een racistische wolf in schaapskleren”

De linkse partijen in Amsterdam willen niet samenwerken met Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet doet in de hoofdstad volgende maand mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Verwacht wordt dat de partij in de gemeenteraad komt. In de peilingen staat de partij op drie zetels.

Reinier van Dantzig (l.) over FvD-voorman Thierry Baudet (r.): „Een racistische wolf in schaapskleren”

Reinier van Dantzig (l.) over FvD-voorman Thierry Baudet (r.): „Een racistische wolf in schaapskleren”

AMSTERDAM

D66-leider Reinier van Dantzig wijdde er vrijdag een persbericht aan. „De partij kenmerkt zich door een wereldbeeld uit te dragen dat haaks staat op dat van D66: door in Amsterdam een lijsttrekker aan te stellen die over vluchtelingen praat in termen als ’dobberneger’, door in Rotterdam Marokkaanse groenteboeren en slagers uit de stad te weren en door in onze stad te pleiten voor een stop op asielzoekers”, laat Van Dantzig weten.

’Over een grens gegaan’

Volgens de Amsterdamse D66’er is de nieuwe partij deze week over een grens gegaan. Maandagavond werd Thierry Baudet, partijleider en hun nummer 18 op de lijst in Amsterdam, geconfronteerd met racistische uitspraken van een partijgenoot. Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de lijst van FvD in Amsterdam, had meermaals gezegd dat zwarte mensen een lager IQ zouden hebben dan blanke mensen. „Er past maar één reactie en dat is daar zo duidelijk mogelijk afstand van nemen. Maar Baudet deed alsof hij van niets wist. Dan ben je wat ons betreft een racistische wolf in schaapskleren. Ik sluit daarom uit dat D66 met FvD hier gaan samenwerken in een coalitie.”

„Ik hou niet van de term uitsluiten”, reageert Marjolein Moorman van de Amsterdamse PvdA. „Maar ik kan geen scenario bedenken waarin wij met het Forum gaan samenwerking. Ik acht de kans uitgesloten. Maar als Forum in de komende vier jaar met goede voorstellen komt gaan we daar zeker naar kijken.” Eerder liet ook GroenLinks, dat vorig jaar in de hoofdstad de meeste stemmen kreeg bij de Kamerverkiezingen, doorschemeren niet met Forum te willen samenwerken.

’Men is doodsbang voor nieuwe mensen’

Annabel Nanninga, lijsttrekker van Forum in Amsterdam vindt dat de paniek over de groei FVD in de hoofdstad potsierlijke vormen aan neemt. „De campagne van de gevestigde partijen bestaat in Amsterdam vooral uit het dagelijks demoniseren van Forum voor Democratie. Telkens weer proberen gevestigde partijen zonder eigen verhaal de aandacht af te leiden van de echte issues. Men is blijkbaar doodsbang voor nieuwe mensen met nieuwe ideeën, die de opgetuigde baantjes- en subsidie-circuits willen openbreken en beter bestuur willen voor Amsterdam. Nu is er weer vergezochte ophef over een zogenaamd ’racistische’ uitspraak van onze Nr. 2 Yernaz Ramautarsing - reden voor veel hypochondrisch gekrijs over coalitievorming, terwijl de kiezer nog niet heeft gesproken en de campagne amper is begonnen.

Racisme is het beoordelen van mensen op hun uiterlijk en afkomst, dat doet Forum voor Democratie op geen enkele wijze. Wij staan voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn; en niet sociale klasse, huidskleur, ras, geslacht of seksuele geaardheid. We blijven dit herhalen, net zolang totdat de gevestigde partijen eindelijk het debat inhoudelijk willen aangaan. Wij sluiten niemand uit. Nee: wij niet!”