Nieuws/Binnenland
1622102733
Binnenland

Bevers die treinverkeer platleggen spoorloos: ’Ze hebben zich goed verstopt’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

ASSEN - ProRail heeft de bevergang die vrijdag voor problemen zorgde tussen Assen en Groningen Europapark dichtgemaakt en de dienstregeling is hervat. Maar de beestjes zelf zijn nog niet gevonden. „Voor het spoor zijn bevers bijzonder bedreigend.”

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

„Door alle werkzaamheden en aandacht hebben ze zich goed verstopt. De komende tijd wordt de situatie rondom het spoor goed in de gaten gehouden. Bevers zijn honkvast, dus het kan best zijn dat ze binnenkort weer gesignaleerd worden langs het spoor”, vertelt Nick Kouwenhoven van ProRail.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de beestjes worden gevangen en elders worden uitgezet, vertelt Kouwenhoven. Bevers zijn bedreigend voor het spoor, omdat hun graafwerk gevaar kan opleveren voor het treinverkeer. Zo kunnen de beverholen verzakking van het spoor veroorzaken en is er een risico op vallende bomen. Zaterdagochtend reden de treinen weer volgens dienstregeling.

De bevergang bleek al deels ingestort. De gang werd ontdekt nadat een ecoloog erop had gewezen dat er nabij het Taarlo een beverburcht is. Dat gebeurde woensdag tijdens een beversymposium in Ravenstein (Noord-Brabant). ProRail zoekt oplossingen om zo’n zevenduizend kilometer spoor in Nederland te beschermen tegen bevers, bijvoorbeeld door gaas in de grond te gebruiken en zo te voorkomen dat dieren gangen graven in de taluds. „We komen de bever vaker tegen. Voor het spoor zijn bevers bijzonder bedreigend, omdat ze grote holen graven vanuit het water. De holen zijn heel moeilijk te vinden, maar kunnen in het ergste geval leiden tot plotselinge verzakking van het baanlichaam en ontsporing. Daarnaast is er het risico van vallende bomen door het geknaag en een verhoging van het waterpeil, wat ook weer kan leiden tot baaninstabiliteit.”

Beschermd dier

De bever is een beschermde diersoort en de populatie groeit sinds de herintroductie in 1988. In Nederland zijn nu ongeveer 3500 bevers. Dat is goed voor de natuur, maar het dier veroorzaakt ook veel schade aan bijvoorbeeld dijken en dus ook spoorwegen.