Nieuws/Binnenland
1622191720
Binnenland

Vier personen aangehouden in onderzoek explosies Poolse supermarkten

Amsterdam - De politie heeft vier verdachten aangehouden in verband met explosies bij Poolse supermarkten eind vorig jaar en begin dit jaar. Het gaat om vier mannen uit Amsterdam, tussen de 20 en 26 jaar. Een van hen is in Frankrijk aangehouden en inmiddels overgeleverd aan Nederland, meldt het Openbaar Ministerie.

De arrestaties waren afgelopen maand. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij een of meer van de in totaal vijf explosies. „Nu het een lopend strafrechtelijk onderzoek betreft waarbij verdachten in beperkingen zitten, worden er op dit moment geen nadere inhoudelijke mededelingen gedaan”, aldus het OM. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In december en januari waren er zware explosies bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en twee keer in Beverwijk. Deze zorgden voor veel schade en gevaar voor de omgeving. Bij de aanslagen werden geïmproviseerde explosieven gebruikt. Vergelijkbaar met die waarmee ook een aantal plofkraken is gepleegd, aldus de politie.

Eigenaar verrast door arrestaties

Mohamad Mahmoed, eigenaar van een aantal getroffen supermarkten, werd dinsdag verrast door de arrestaties, laat hij weten aan De Telegraaf. ,,Ik was er niet over gebeld door de politie en weet dus ook niets over hun achtergrond. Het is wel mooi dat er eindelijk meer arrestaties zijn verricht.” Eerder zei Mahmoed dat hij ervan overtuigd was dat ‘jaloezie’ van concurrenten de reden was voor de aanslagen.

Tipgeld

Afgelopen januari werd al een 19-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij is nog altijd verdachte maar zit niet meer vast.

Eerder werd al bekend dat er een beloning van 50.000 euro is uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de ontploffingen. Het OM doet geen uitspraak of er nu tipgeld uitgereikt kan worden.